شیر گاو دارای باارزشترین ریزمغذیهاست و از دوران سنگی، منبع انرژی انسان بوده و در متون علمی بهعنوان کاملترین مادۀ غذایی از آن نام برده شده است؛ اما در سالهای اخیر تصوراتی دال بر خطر مصرف شیر شکل گرفته که در این مطالعۀ مروری به بررسی دیدگاههای طب سنتی ایرانی در خصوص شیر گاو و بررسی تطبیقی با مطالعات امروزی پرداختهایم. در طب ایرانی، شیر گاو دارای طبیعت معتدل بهسمت گرمی است و مرکب از سه جزء پنیری، چربی و آبی میباشد و مناسبترین شیر برای تغذیۀ انسان بهخصوص کودکان و افراد پیر است. همچنین نافع زخمهای داخلی و رودهها بوده و در درمان برخی بیماریها ازجمله یبوست و بیماریهای پوستی، ریوی، وسواس، فراموشی و آتروفی مغز کاربرد دارد و در تسکین دردها و درمان نازایی بسیار سودمند است. امروزه در مطالعات بسیاری اثر مصرف شیر گاو، در پیشگیری از بیماریهای قلبیـ عروقی، بیماریهای متابولیک، دیابت، پوکی استخوان و حتی برخی سرطانها به اثبات رسیده است. نتایج این مطالعه نشان داد که ترکیبات و برخی خواص پیشگیریکننده و درمانی شیر گاو، که در مطالعات نوین به اثبات رسیده، در متون طب سنتی نیز به آنها اشاره شده و از طرفی بهنظر میرسد، علت دریافتهای متعدد در مورد مصرف شیر گاو، عدم توجه به تفاوتهای ژنتیکی و نیازهای فیزیولوژیک و اجتماعی انسانها و تعادل و تعامل بین مواد مغذی است.
Ashori A, Moradi H, Aliasl F, Asghari M. An investigation of the challenges cow milk consumption in traditional and modern medicine. jiitm 2023; 14 (2) URL: http://jiitm.ir/article-1-1600-fa.html
عاشوری اکرم، مرادی حسین، علی اصل فاطمه، اصغری مجید. بررسی چالشهای مصرف شیر گاو در طب سنتی و مدرن. مجله طب سنتي اسلام وايران. 1402; 14 (2)