مقدمه فرآیند داوری جنبه مهمی از فرآیند انتشار یک مقاله است. این فرآیند به سردبیر نشریه در تصمیم گیری در مورد مقاله کمک میکند و همچنین نویسنده را قادر می سازد تا محتوای مقاله را بهبود بخشد. نشریه طب سنتی اسلام و ایران فرهنگستان علوم پزشکی جمهوری اسلامی ایران یک سیستم داوری همتا دو سویه ناشناس (Double-anonymized review) را اجرا می کند. قبل از پذیرش داوری یک مقاله، داوران باید اطمینان حاصل کنند که:
موضوع مقاله در حوزه تخصصی آنهاست.
آنها می توانند زمان مناسبی را برای بررسی انتقادی مقاله اختصاص دهند.
تضاد منافع "تضاد منافع (COI) زمانی وجود دارد که بین منافع خصوصی (منافع رقابتی) یک فرد و مسئولیتهای او در قبال فعالیتهای علمی و انتشاراتی اختلاف وجود داشته باشد، به طوری که یک ناظر منطقی ممکن است تعجب کند که آیا رفتار یا قضاوت فرد ناشی از ملاحظات منافع رقیب او است." WAME "داوران باید هرگونه روابط یا فعالیتهای خود را که ممکن است موجب سوگیری در ارزیابی آنها از یک مقاله شود، اعلام کنند و در صورت وجود تضاد منافع، خود را از فرآیند داوری همتا کنار بگذارند." ICMJE محرمانه بودن مقالات دارای مطالب محرمانه ای هستند که تنها با هدف ارزیابی انتقادی در اختیار داور قرار می گیرند. داوران باید محرمانه بودن فرآیند داوری را تضمین کنند. جزئیات مقاله و فرآیند بررسی باید در طول و بعد از فرآیند داوری محرمانه باقی بماند. "به محرمانه بودن فرآیند داوری همتا احترام بگذارید و از استفاده از اطلاعات به دست آمده در طول فرآیند داوری همتا به نفع خود یا دیگران، یا برای ضرر یا بیاعتبار کردن دیگران خودداری کنید." COPE داورانی که از همکار خود در اجرای یک داوری مقاله کمک میخواهند، باید مشارکت این افراد را در نظرات کتبی ارسال شده به سردبیر اعلام کنند. از آنجا که با بارگذاری مقاله در نرمافزار یا سایر فناوریهای هوش مصنوعی، محرمانه بودن مقاله تضمین نمیشود، این اقدام ممنوع است. داوران باید قبل از استفاده از فناوری هوش مصنوعی برای تسهیل داوری از مجله درخواست مجوز کنند. داوران باید بدانند که هوش مصنوعی میتواند خروجیهایی به نظر معتبر تولید کند که میتواند نادرست، ناقص یا مغرضانه باشد. انصاف داوریها باید صادقانه و عینی باشد و تحت تأثیر موارد زیر قرار نگیرد:
خاستگاه مقاله
دیدگاه مذهبی، سیاسی یا فرهنگی نویسنده
جنسیت، نژاد، قومیت یا تابعیت نویسنده
گزارشهای داوری در ارزیابی یک مقاله، داوران باید روی موارد زیر تمرکز کنند: اصالت کمک به حوزه پژوهشی موردنظر کیفیت فنی وضوح بیان عمق تحقیق داوران همچنین باید توجه داشته باشند که نویسنده (نویسندگان) از دستورالعمل های نویسندگان، سیاست های نشریه و اخلاق انتشار پیروی کردهاند. گزارش باید دقیق، عینی، سازنده و بدون ابهام باشد. نظرات باید با حقایق و استدلال های سازنده مرتبط با محتوای مقاله پشتیبانی شود. داوران نباید متن مقاله را بازنویسی کنند. با این حال اصلاحات و پیشنهادات لازم برای بهبود باید ارائه شود. به موقع بودن داوران تنها زمانی باید یک مقاله را بپذیرند که مطمئن باشند میتوانند زمان مناسبی را برای داوری اختصاص دهند. بنابراین، داوران باید مقالات را بهموقع بررسی و بازگردانند. توصیه ها توصیه نهایی داور در مورد مقاله باید یکی از این موارد باشد:
قبول
اصلاحات جزئی نیاز دارد
نیاز به بازنگری اساسی دارد
رد کردن
توصیه باید با استدلال ها و حقایق سازنده بر اساس محتوای مقاله ارائه شود. منابع