[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 9، شماره 4 - ( زمستان 1397 ) ::
جلد 9 شماره 4 صفحات 0-0 برگشت به فهرست نسخه ها
مطالعۀ میکروارگانیسم‌‌ های پاتوژن و پروبیوتیک در نمونۀ فرآورده های دارویی طب سنتی ایران
مریم صالحی، زهره ابوالحسن زاده، ابوذر کاظمی، احمد غلامی، عبدالعلی محقق زاده*
چکیده:   (251 مشاهده)
سابقه و هدف: با گسترش روزافزون طب سنتی و متعاقب آن استفاده از داروهایی که فرآوردۀ دارویی طب سنتی خوانده می‌شوند و همچنین افزایش مقبولیت این نوع از داروها در بین مردم، اهمیت بررسی ویژگی‌های کنترلی فرآیند ساخت این‏‌گونه داروها نمود بیشتری پیدا می‌کند. یکی از مسائل مهمی که از منظر تولید صنعتی داروها واجد اهمیت بسیار است، کنترل میکروبی است. تاکنون مطالعات کمی بر روی کنترل‌های این‌گونه فرآورده‌ها انجام شده است. این مطالعه با هدف بررسی محتوای میکروبی و همچنین محتوای پروبیوتیک فرآورده‌های ترکیبی سنتی ایران صورت گرفت.
مواد و روش‌ها: در این مطالعۀ مقطعی که از اسفندماه ۱۳۹۶ تا مهرماه ۱۳۹۷ در شهر شیراز انجام شد، تعداد ۲۷ فرآوردۀ مختلف به صورت تصادفی از سلامتکدۀ طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی شیراز تهیه شد و محتوای کلی باکتری‌های هوازی زنده، وجودداشتن یا وجودنداشتن میکروارگانیسم‌های پاتوژن از جمله «استافیلوکوکوس ارئوس»، «اشرشیا کلای»، «سودوموناس ائروژینوزا»، «سالمونلا»، «شیگلا» و تعداد کلی مخمرها و قارچ‌ها، طبق روش اعلام شده در فارماکوپه، با رقیق‌سازی متوالی نمونه‌ها و سپس کشت نمونه‌ها به روش پلیت گسترده در محیط کشت‌های مناسب و همچنین اعتبارسنجی روش کنترل میکروبی، بررسی شد. علاوه بر این بود یا نبود «لاکتوباسیلوس‌ها» نیز، به روش ذکر شده در بالا، بررسی شد.
یافته‌ها: نتایج کشت‌های میکروبی حاکی از آن بود که تمام ۲۷ فرآوردۀ تحت مطالعه، حداقل معیارهای مقبول محتوای میکروبی، از نظر فارماکوپۀ اروپا (۲۰۱۷) را دارا می‌باشند. همچنین ۶ مورد از فرآورده‌ها، به‌عنوان فرآورده‌های حاوی «لاکتوباسیلوس» شناسایی شدند.
نتیجه‌گیری: به‌طور کلی، برمبنای مطالعۀ حاضر، نبود آلودگی میکروبی فرآورده‌های سنتی سلامتکدۀ طب سنتی شهر شیراز و انطباق آن با استانداردهای روز دنیا برای تولید صنعتی داروها نشان داده شد. حضور «لاکتوباسیلوس‌ها» در این فرآورده‌ها نشان داد که با مطالعات بیشتر در زمینۀ شناخت محتوای پروبیوتیکی ترکیبات فرآورده‌های سنتی و پتانسیل‌های آن‌ها، می‌توان از این ترکیبات به‌عنوان یک عامل مؤثر در تولید پروبیوتیک‌ها استفاده کرد و گام‌های بلندتری در جهت تولید محصولات فراسودمند جدید برداشت.
 
 
واژه‌های کلیدی: پروبیوتیک، فرآورده‌های دارویی سنتی، کنترل میکروبی
     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: ۱۳۹۸/۳/۲۶ | پذیرش: ۱۳۹۸/۳/۲۶ | انتشار: ۱۳۹۸/۳/۲۶
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML     Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:


صالحی مریم، ابوالحسن زاده زهره، کاظمی ابوذر، غلامی احمد، محقق زاده عبدالعلی. مطالعۀ میکروارگانیسم‌‌ های پاتوژن و پروبیوتیک در نمونۀ فرآورده های دارویی طب سنتی ایران. مجله طب سنتي اسلام وايران. 1397; 9 (4)

URL: http://jiitm.ir/article-1-1074-fa.html



دوره 9، شماره 4 - ( زمستان 1397 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله طب سنتی اسلام و ایران Journal of Islamic and Iranian Traditional Medicine
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 32 queries by YEKTAWEB 3961