سابقه و هدف: آلزایمر یک بیماری نورودژنراتیو است که مشخصۀ آن کاهش حافظه و عملکردهای شناختی است. کتابهای نگارش شده در زمینۀ طب سنتی یکی از درمانهای مؤثر برای فراموشی را فلفل قرمز ذکر کردهاند و در نسخههای متعدد طب اسلامی از فلفل قرمز برای درمان فساد ذکر (فراموشی) نام برده شده است. هدف از این مطالعه، تعیین اثر فلفل قرمز بر میزان استیلکولین استراز و دانسیتۀ نورونی هیپوکمپ موشهای صحرایی مبتلا به دمانس (بهعنوان عوامل مؤثر بر بیماری) است. مواد و روشها: در این مطالعه، ابتدا دوز مناسب فلفل قرمز به دست آمد و سپس ۲۱ رأس موش صحرایی نر نژاد ویستار در سه گروه ۷ تایی قرار گرفتند که عبارت است از: Sham، آلزایمر-رژیم معمولی و آلزایمر-رژیم فلفل. مدل آلزایمر با استفاده از جراحی استریوتاکس و تزریق استرپتوزوسین القا شد و پس از دریافت رژیم غذایی به مدت سه هفته، میزان استیلکولین استراز و دانسیتۀ نورونی بافت هیپوکمپ در نواحی CA۱، CA۲ و CA۳ بررسی شد. یافتهها: میزان استیلکولین استراز هیپوکمپ در گروه آلزایمر-رژیم فلفل نسبت به گروه آلزایمر-رژیم معمولی کاهش معنیداری (p<۰.۰۵) نشان داد و دانسیتۀ نورونی گروه آلزایمر-رژیم فلفل نسبت به گروه آلزایمر-رژیم معمولی در نواحی CA۱ (p<۰.۰۵)، CA۲ (p<۰.۰۱) و CA۳ (p<۰.۰۱) افزایش داشت. نتیجهگیری: نتایج به دست آمده نشان دادند که مصرف رژیم غذایی حاوی ده درصد فلفل قرمز توانست اختلال حافظه را در موشهای نر مدل آلزایمر از طریق کاهش میزان استیلکولین استراز و افزایش دانسیتۀ نورونی اصلاح کند.
Afshari M, Khajavi A, Keshavarz M, Parviz M. The effect of red pepper on Alzheimer's disease in adult male rats. jiitm 2018; 8 (4) :399-404 URL: http://jiitm.ir/article-1-915-fa.html
افشاری مسعود، خواجوی علی، کشاورز منصور، پرویز محسن. بررسی اثر تجویز خوراکی فلفل قرمز بر آلزایمر موشهای صحرایی نر بالغ. مجله طب سنتي اسلام وايران. 1396; 8 (4) :399-404