[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
اخلاق انتشار::
بانک ها و نمایه نامه ها::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
سؤالات متداول::
::
شاپای الکترونیکی و چاپی

p-ISSN: 2008-8574

e-ISSN: 2981-2380

 
..
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
:: دوره 3، شماره 3 - ( `پاييز 1391 ) ::
جلد 3 شماره 3 صفحات 284-275 برگشت به فهرست نسخه ها
معرفی "الگوی تغذیه رضوی" مبتنی بر رساله ذهبیه امام رضا (ع)
سعید اسماعیلی ، فرامرز فلاحی ، غلام نور محمدی*
چکیده:   (21208 مشاهده)

طب پیش‌گیری مه‌مترین راه برای حفظ سلامتی محسوب می‌شود و رساله ذهبیه کهن‌ترین متن طبی و اولین کتابی است که در طب پیش‌گیری و حفظ سلامتی، در عالم اسلام و توسط یک مسلمان نوشته شده است. رساله ذهبیه از نظر محتوا دارای ویژگی‌های منحصر به فردی است. این رساله بسیار موجز، اکثر مباحث مهم حفظ الصحه را در خود جای داده است. لکن تغذیه را می‌توان نقطه ثقل این رساله دانست. تغذیه یکی از اصول شش‌گانه حفظ سلامتی (سته ضروریه) در طب سنتی ایران می‌باشد. در آموزه‌های دینی نیز رعایت اصول خوردن و آشامیدن جایگاه ویژه‌ای دارد. تغذیه نامناسب را می‌توان یکی از عوامل بسیار مهم در ایجاد بسیاری از بیماری‌ها مانند دیابت، چربی خون بالا و بیماری‌های قلبی و عروقی دانست. از دیدگاه طب سنتی نیز تغذیه نامناسب عامل بسیار مهمی در فیزیو‌پاتولوژی بیماری‌ها محسوب می‌شود. به همین جهت هدف از مطالعه حاضر معرفی "الگوی تغذیه رضوی" مبتنی بر رساله ذهبیه امام رضا علیه السلام می‌باشد .
و اما این مطالعه یک بررسی مروری (گردآوری) است که در آن ابتدا نسخ و شروح مختلف جمع‌آوری و متن رساله از نسخه بحار با نسخه خاتون آبادی مقابله گردید، سپس مباحث تغذیه استخراج و ترجمه شد و برای فهم بهتر اصطلاحات و عبارات از کتاب‌های معتبر طب سنتی و شروح استفاده گردید. در نهایت مباحث تغذیه دسته‌بندی شد.
اهمیت تدبیر در خوردن و آشامیدن، مختصات یک تغذیه مناسب (از نظر کمیت، کیفیت و نحوه تناول)، شیوه نامه آشامیدن، رابطه تغذیه با سایر فعالیت‌های انسان (مثل خواب، حجامت، سفر و جماع) و رابطه تغذیه و بیماری‌ها، عناوین یافته‌های این مطالعه می‌باشند. بر اساس یافته‌های فوق می‌توان این‌گونه نتیجه‌گیری کرد که "الگوی تغذیه رضوی" به عنوان الگوی نوینی برای پیش‌گیری یا رفع بیماری‌های مرتبط با تغذیه می‌تواند مطرح شود.

واژه‌های کلیدی: الگوی تغذیه رضوی، طب اسلامی، طب سنتی ایران، رساله ذهبیه، الگوی تغذیه، تغذیه.
متن کامل [PDF 368 kb]   (3988 دریافت)    
نوع مطالعه: مروري | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1391/3/2 | پذیرش: 1391/6/17
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Esmeli S, Falahi F, Noormohammadi G. Presentation of Razavi dietary pattern on foundation of Resaleh Zahabieh of Imam Reza (AS). jiitm 2012; 3 (3) :275-284
URL: http://jiitm.ir/article-1-151-fa.html

اسماعیلی سعید، فلاحی فرامرز، نور محمدی غلام. معرفی "الگوی تغذیه رضوی" مبتنی بر رساله ذهبیه امام رضا (ع). مجله طب سنتي اسلام وايران. 1391; 3 (3) :275-284

URL: http://jiitm.ir/article-1-151-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 3، شماره 3 - ( `پاييز 1391 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله طب سنتی اسلام و ایران Journal of Islamic and Iranian Traditional Medicine

Creative Commons License
This Journal is licensed under a Attribution-NonCommercial 4.0 International License

Persian site map - English site map - Created in 0.13 seconds with 36 queries by YEKTAWEB 4692