[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
:: دوره 10، شماره 2 - ( تابستان 1398 ) ::
جلد 10 شماره 2 صفحات 110-99 برگشت به فهرست نسخه ها
بهینه سازی نوین تهیۀ پودر قهوۀ هستۀ خرما به عنوان فرآورده طب سنتی و بومی
هاجر اشرافی ، پرمیس بدر ، مستوره نظری ، امیر آزادی* ، عبدالعلی محقق زاده
چکیده:   (3756 مشاهده)
سابقه و هدف: به‌دلیل اهمیت و مصرف گسترده، مطالعات متعددی روی هستۀ خرما انجام شده است. مطالعات حیوانی نشان می‌‌دهند که مصرف عصارۀ هستۀ خرما در کاهش قند خون مؤثر بوده است. قهوه بدون کافئین هستۀ خرما یک جایگزین مناسب برای افرادی است که قهوه زیاد مصرف می‌کنند. با توجه به ویژگی‌های هستۀ خرما تبدیل آن به شکل پودر خوراکی با چالش‌های فراوانی همراه است که می‌تواند به کاهش تمایل تولیدکننده و مصرف‌کننده برای استفاده از این محصول ارزان و با ویژگی‌های مطلوب منجر شود. رویکردهای بهینه‌سازی نوین بر پایۀ علوم آماری، اطمینان خاطر بالایی را برای ایجاد شرایط جهت تولید بهینۀ مواد دارویی فراهم می‌کند.
مواد و روش‌ها: هستۀ خرمای کبکاب توسط کارشناس آزمایشگاه گیاهان دارویی شناسایی و با آب شسته و خشک شد. ۵۰ گرم هستۀ خرما در کوره با دمای ۲۰۰ درجۀ سانتی‌گراد به‌مدت ۲۵ دقیقه حرارت داده شد تا بریان شود. بعد از آسیاب اولیه برشی، برای رسیدن به پودر یکنواخت، فاکتورهای مؤثر بر کاهش اندازۀ ذره‌ای با روش استفاده از آسیاب توپی توسط طرح D-optimal توسط نرم‌افزار Design-Expert مورد ارزیابی قرار گرفت. توزیع اندازۀ ذره‌ای به‌عنوان پاسخ در نظر گرفته شد و پودر بهینه از نظر خصوصیات داروسازی ارزیابی شد.
یافته‌ها: شاخص‌های مدل به‌دست آمده برای تهیۀ پودر از نظر آماری قابل قبول و مناسب هستند. برای مثال مقدار ۰/۸۱برای Pred R-Squared در تناسب با Adj R-Squared با مقدار ۰/۹۳ است. معادلۀ محاسبه‌شده نشان می‌دهد که در صورت افزایش زمان و کاهش سرعت و در صورت داشتن چرخش معکوس، توزیع اندازۀ ذرهای باریک‌تری حاصل خواهد شد.
نتیجه‌گیری: پودر به‌دست آمده ضمن داشتن اندازۀ ذره‌ای و توزیع اندازۀ ذره‌ای مناسب دارای خصوصیات قابل قبول جریان‌پذیری برای نوین‌سازی فرآورده طب سنتی مذکور است. همچنین روش به‌کار رفته در این مطالعه می‌تواند الگوی مناسبی برای سایر فرآورده‌های طب سنتی باشد که در فرآیند تهیه، نیاز به تدبیر دارند. 
واژه‌های کلیدی: هستۀ خرما، آسیاب کردن، بهینه‌سازی
متن کامل [PDF 321 kb]   (1394 دریافت)    
نوع مطالعه: اصيل پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1398/5/10 | پذیرش: 1398/6/26
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ashrafi H, Badr P, Nazari M, Azadi A, Mohagheghzadeh A. A novel approach to the optimization of date-palm kernel artificial coffee preparation as the ethno-traditional product. jiitm 2019; 10 (2) :99-110
URL: http://jiitm.ir/article-1-1136-fa.html

اشرافی هاجر، بدر پرمیس، نظری مستوره، آزادی امیر، محقق زاده عبدالعلی. بهینه سازی نوین تهیۀ پودر قهوۀ هستۀ خرما به عنوان فرآورده طب سنتی و بومی. مجله طب سنتي اسلام وايران. 1398; 10 (2) :99-110

URL: http://jiitm.ir/article-1-1136-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 10، شماره 2 - ( تابستان 1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله طب سنتی اسلام و ایران Journal of Islamic and Iranian Traditional Medicine

Creative Commons License
This Journal is licensed under a Attribution-NonCommercial 4.0 International License

Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 37 queries by YEKTAWEB 4645