:: دوره 9، شماره 4 - ( زمستان 1397 ) ::
جلد 9 شماره 4 صفحات 286-277 برگشت به فهرست نسخه ها
مطالعۀ میکروارگانیسم‌‌ های پاتوژن و پروبیوتیک در نمونۀ فرآورده های دارویی طب سنتی ایران
مریم صالحی ، زهره ابوالحسن زاده ، ابوذر کاظمی ، احمد غلامی* ، عبدالعلی محقق زاده
چکیده:   (4666 مشاهده)
 سابقه و هدف: با گسترش روزافزون طب سنتی و متعاقب آن استفاده از داروهایی که فرآوردۀ دارویی طب سنتی خوانده می‌شوند و همچنین افزایش مقبولیت این نوع از داروها در بین مردم، اهمیت بررسی ویژگی‌های کنترلی فرآیند ساخت این‏گونه داروها نمود بیشتری پیدا می‌کند. یکی از مسائل مهمی که از منظر تولید صنعتی داروها واجد اهمیت بسیار است، کنترل میکروبی است. تا کنون مطالعات کمی بر روی کنترل‌های این‌گونه فرآورده‌ها انجام شده است. این مطالعه با هدف بررسی محتوای میکروبی و همچنین محتوای پروبیوتیک فرآورده‌های ترکیبی سنتی ایران صورت گرفت.
مواد و روش‌ها: در این مطالعۀ مقطعی که از اسفندماه ۱۳۹۶ تا مهرماه ۱۳۹۷ در شهر شیراز انجام شد، تعداد ۲۷ فرآوردۀ مختلف به صورت تصادفی از سلامتکدۀ طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی شیراز تهیه شد و محتوای کلی باکتری‌های هوازی زنده، وجودداشتن یا وجودنداشتن میکروارگانیسم‌های پاتوژن از جمله «استافیلوکوکوس ارئوس»، «اشرشیا کلای»، «سودوموناس ائروژینوزا»، «سالمونلا»، «شیگلا» و تعداد کلی مخمرها و قارچ‌ها، طبق روش اعلام شده در فارماکوپه، با رقیق‌سازی متوالی نمونه‌ها و سپس کشت نمونه‌ها به روش پلیت گسترده در محیط کشت‌های مناسب و همچنین اعتبارسنجی روش کنترل میکروبی، بررسی شد. علاوه بر این وجود یا عدم وجود «لاکتوباسیلوس‌ها» نیز، به روش ذکر شده در بالا، بررسی شد.
یافته‌ها: نتایج کشت‌های میکروبی حاکی از آن بود که تمام ۲۷ فرآوردۀ تحت مطالعه، حداقل معیارهای مقبول محتوای میکروبی، از نظر فارماکوپه اروپا (۲۰۱۷) را دارا می‌باشند. همچنین ۶ مورد از فرآورده‌ها، به‌عنوان فرآورده‌های حاوی «لاکتوباسیلوس» شناسایی شدند.
نتیجه‌گیری: به‌طور کلی، برمبنای مطالعۀ حاضر، نبود آلودگی میکروبی فرآورده‌های سنتی سلامتکدۀ طب سنتی شهر شیراز و انطباق آن با استانداردهای روز دنیا برای تولید صنعتی داروها نشان داده شد. حضور «لاکتوباسیلوس‌ها» در این فرآورده‌ها نشان داد که با مطالعات بیشتر در زمینۀ شناخت محتوای پروبیوتیکی ترکیبات فرآورده‌های سنتی و پتانسیل‌های آن‌ها، می‌توان از این ترکیبات به عنوان یک عامل مؤثر در تولید پروبیوتیک‌ها استفاده کرد و گام‌های بلندتری در جهت تولید محصولات فراسودمند جدید برداشت.
 
واژه‌های کلیدی: طب ایرانی، پروبیوتیک، فرآورده‌های دارویی سنتی، کنترل میکروبی
متن کامل [PDF 159 kb]   (1930 دریافت)    
نوع مطالعه: اصيل پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1397/11/29 | پذیرش: 1398/1/20


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 9، شماره 4 - ( زمستان 1397 ) برگشت به فهرست نسخه ها