سابقه و هدف: یکی از مهمترین نگرانیهای بهداشت عمومی در سراسر جهان عوامل بیماریزایِ ناشی از مواد غذایی (ازجمله باکتریها، ویروسها و انگلها) است. ازجمله موادی که خاصیت ضدمیکروبی بالایی دارد، سفیدۀ تخممرغ میباشد. هدف از پژوهش کنونی تعیین حداقل غلظت بازدارندگی و کشندگی سفیدۀ تخم اردک، بلدرچین، مرغهای طبیعی و مصنوعی بر روی تعدادی از باکتریهای گرم منفی و گرم مثبت در شرایط آزمایشگاهی است. مواد و روشها: در این مطالعه، با استفاده از روش میکرو براث دایلوشن و انتشار دیسک، اثرات ضدباکتریایی سفیدۀ تخم اردک، بلدرچین، مرغهای طبیعی و مصنوعی بر روی تعدادی از باکتریهای گرم منفی و گرم مثبت آزمایش شد. در این آزمایش گونههای باکتریایی شیگلا دیسانتری، باسیلوس سوبتیلیس، کلبسیلا اکسیتوکا، استافیلوکوک اورئوس، سالمونلا تیفیموریوم، اشریشیا کلی و سودوموناس آئروژینوزا در مواجهه با غلظتهای متفاوتی از سفیدۀ تخمها قرار گرفتند و MIC، MBC و قطر هالۀ عدم رشد ناشی از مواد ضدباکتریایی بر روی این باکتریها طبق دستورکارهای مؤسسۀ استانداردهای آزمایشگاهی و بالینی (CLSI) تعیین شد. یافتهها: مقدار MIC سفیدۀ تخممرغهای طبیعی و بلدرچین در محدودههای ۲۵/۶ تا۵۰ درصد و تخممرغهای مصنوعی و اردک در محدودۀ ۲۵ تا ۵۰ درصد برای باکتریهای موردمطالعه بهدست آمد. همچنین مقدار MBC سفیدۀ تخممرغهای طبیعی، مصنوعی، بلدرچین و اردک در محدودۀ ۵۰ درصد برای بعضی از باکتریهای موردمطالعه بهدست آمد. همچنین قطر هالۀ عدم رشد در محدودۀ ۹ تا ۱۴ میلیمتر بهدست آمد. نتیجهگیری: نتایج پژوهش کنونی نشان میدهد که سفیدۀ تخم اردک، بلدرچین، مرغهای طبیعی و مصنوعی در حذف باکتریهای گرم منفی و مثبت مؤثر است.
اعظمی آرزو، موسوی حیدر، بدری هاجر، نجفی اسماعیل، زارع مریم، نظری شهرام. بررسی اثر ضدباکتریایی سفیده تخم اردک، بلدرچین، مرغهای طبیعی و مصنوعی
بر روی تعدادی از باکتریهای گرم منفی و گرم مثبت در محیط آزمایشگاهی. مجله طب سنتي اسلام وايران. 1403; 15 (2)