سابقه و هدف: رنگ پوست و تغییرات آن که میتواند وجه مشخصه بسیاری از بیماریهای پوستی باشد، ابزاری مهم در تحقیقات پوستی به شمار میآید. این ویژگی، قابلیت تأثیرپذیری از عوامل داخلی و خارجی بدن را دارد که البته توجه به اثر عوامل داخلی در طب رایج به جز برخی از موارد بسیار اندک میباشد. طب سنتی ایران ضمن بیان جامع این موارد، عواملی که میتواند موجب تغییر رنگ پوست از حالت طبیعی شود را مورد بررسی قرار داده و در هر مورد نیز با توجه به عامل ایجادکننده راهکار درمانی متناسبی ارائه میدهد. هدف از این مقاله اطلاع از دیدگاههای طب سنتی ایرانی در مورد علل بدرنگی پوست و راههای ایجاد خوشرنگی در آن میباشد.
مواد و روشها: این تحقیق به روش مطالعه کتابخانهای انجام گرفت. در کتب مرجع طب سنتی ایران و نیز سایتها و مقالات مربوط به موضوع، کلمات کلیدی آن جستجو و گزارش شد.
نتیجهگیری: علل بد رنگی پوست و نیز راهکارهاری درمانی آن توسط حکمای طب سنتی ایران به طور جامع مورد بحث و ریشهیابی قرار گرفته، این در حالی است که رویکرد طب رایج به خوشرنگ کنندههای موضعی که اثری موقت داشته و حتی در پارهای از موارد میتواند اثر معکوس داشته باشد معطوف شده است. بنابراین آشنایی با این علل و درمان اصولی آنها میتواند در رفع ریشهای این مشکل اثر کاملتر و ماندگارتری داشته باشد.
Zareie E, Minaii M B, Shirbeigi L. Evaluation the etiology of skin discoloration and the ways for its brightening. jiitm 2016; 7 (3) :327-331 URL: http://jiitm.ir/article-1-756-fa.html
زارعی الهام، مینایی محمد باقر، شیربیگی لیلا. بررسی اسباب بد رنگی پوست و راههای ایجاد خوشرنگی آن از دیدگاه طب سنتی ایرانی. مجله طب سنتي اسلام وايران. 1395; 7 (3) :327-331