سابقه و هدف: برای اهمیت زیتون همین کافی است که قرآن کریم در هفت آیه به آن اشاره کرده است. زیتون گیاهی است متعلق به تیره اولئاسه که میوه، برگ، شاخه، صمغ و روغن آن دارای مصارف غذایی و درمانی میباشد. همچنین دارای جرم روغنی است که موجب همیشه سبز بودن و عدم ریزش برگهای آن میباشد. رژیم غذایی دارای زیتون یا روغن آن (رژیم مدیترانهای) بهعنوان یک منبع اسید چرب غیر اشباع میتواند در کاهش ریسک بیماریهای قلبی –عروقی، فشارخون، دیابت و چاقی موثر باشد. با توجه به اهمیت زیتون این تحقیق در نگرشی دیگر از دید طب سنتی با محوریت الشامل الطبیه حکیم قرشی انجام گرفت. مواد و روشها: در این مقاله روش معرفی گیاهان دارویی کتاب الشامل بهعنوان الگوی کار قرار داده شده، و در کنار آن از دیگر کتب مرجع طب سنتی مانند مخزن الادویه، تحفه المومنین، ومقالات طبی جدید استفاده شده است. نتیجهگیری: در برگ و شاخههای زیتون عفوصتی ظاهر است که دلیل قوه قابضه اکثر اجزای این درخت میباشد. زیتون خام و رسیده از نظر نوع و میزان مواد تشکیل دهنده تفاوت اساسی دارند که همین موضوع موجب اختلاف مشهود در طبیعت و خواص آنها میشود. زیتون خام، طبیعت سرد و خشک و زیتون رسیده طبیعت گرم و خشک دارد. خوردن زیتون پرورده (در نمک یا سرکه) به همراه غذا، مقوی معده بوده و به هضم غذا کمک میکند، و از عصاره برگ آن در درمان بیماریهای دهان و دندان استفاده میشود. در صورت داشتن شناخت علمی از طبیعت و خواص قسمتهای مختلف گیاه زیتون میتوان بهترین استفاده غذایی و دارویی را از این گیاه نمود، و از عوارض ناشی از مصرف نسنجیده و بیمورد آن پیشگیری کرد.
Nojavan F, Vakilinia S. Olive in the point of Traditional Iranian Medicine
Based on the book of al- Shamel al- Tebbiyeh of hakim GHarshi. jiitm 2017; 8 (2) :275-282 URL: http://jiitm.ir/article-1-860-fa.html
نوجوان فاطمه، وکیلی نیا سید رضا. زیتون در دیدگاه طب سنتی ایرانی
با محوریت کتاب الشامل الطبیه حکیم قرشی. مجله طب سنتي اسلام وايران. 1396; 8 (2) :275-282