[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
:: دوره 8، شماره 2 - ( تابستان 1396 ) ::
جلد 8 شماره 2 صفحات 296-283 برگشت به فهرست نسخه ها
مطالعه مردم شناختی کاربرد گیاهان دارویی درطب سنتی مطالعه موردی (شهرستان محلات)
مریم عباسی قراچه نرلو* ، مریم پهلوان شریف
چکیده:   (8387 مشاهده)
سابقه و هدف: از روزگاران گذشته طب سنتی نوعی روش زندگانی بوده که ریشه در فرهنگ اقوام و ملت‏‌ها‏ داشته است. طب سنتی مجموعه علومی است که در تشخیص و پیشگیری بیماری‏‌ها به کار می‏‌رود و از رهگذر گفتار یا نوشتار از نسلی به نسل دیگر انتقال می‏‌یابد. استفاده از گیاهان دارویی که یکی از اشکال درمان‏‌های طب سنتی است از هزاران سال قبل از وقوع انقلاب صنعتی و عصر اکتشافات و اختراعات به عنوان یک الگو در درمان بیماری‏‌های مختلف مورد توجه بوده است. با شروع عصر جدید در پزشکی نوین و کشف داروهای شیمیایی استفاده از طب سنتی و گیاهان دارویی رفته رفته کم رنگ‌‏تر شد. اما به مرور زمان وقتی انسان با مضرات داروی شیمیایی و ناتوانی آن در پیشگیری و درمان برخی بیماری‏‌ها آشنا شد توجه دوباره انسان به سمت طب سنتی و گیاهان دارویی جلب شد. امروزه استفاده و کاربرد از گیاهان نیاز به اطلاعات جامع و کامل در مورد شناخت خواص و ویژگی‏‌های آن دارد. در این رابطه دانش بومی در صورت مکتوب شدن می‏‌تواند به عنوان راهکاری جهت انتقال و بهره‌‏گیری کاربرد گیاهان و خواص آن‏‌ها که توسط مردم محل طی نسل‏‌های متمادی بارها آزموده و به کار گرفته شده است در اختیار مردم و متخصصین طب سنتی قرار ‌دهد. هدف تحقیق حاضر مطالعه مردم­‌شناختی کاربرد گیاهان دارویی درطب سنتی شهرستان محلات است. شهرستان محلات با موقعیت خاص و اقلیمی خود دارای تنوع گونه‌های گیاهان دارویی است که علاوه بر برخورداری از گیاهان دارویی که در مناطق دیگر رویش می‏‌یابند از گونه‌های گیاهی برخوردار هستند که در مناطق دیگر به صورت ناشناخته است. مردم این منطقه علاوه براستفاده تغدی‌ه‏ای از آنها، برای درمان بیماری‌های خاصی مورد استفاده قرار می‏‌دهند.
مواد و روش‌ها: اجرای این پژوهش به روش میدانی- اسنادی از ابزار پرسشنامه، مشاهده همراه با مشارکت و مصاحبه و استفاده از اسناد و کتاب‏‌ها بوده است. همچنین به وسیله مراجعه و مصاحبه با افراد بومی، نام محلی گیاهان، نحوه برداشت و نوع مصرف این گیاهان، نسبت به تکمیل اطلاعات اقدام شد که به صورت جوشانده، ضماد، دم کرده و چاشنی برای درمان استفاده می‌کردند.
نتیجه‌گیری: بنظر می‌رسد که حفظ تجربیات و جمع آوری و مکتوب آن در کنار پیشرفت‌های طب مدرن موجب احیا این علم می‌شود و مطالعات در زمینه گیاه شناسی می‌تواند نقش عمده‌ای را برای همگان داشته باشد و اهمیت این علم و کاربرد آن در زندگی انسان به صورتی است که حتی در دانشگاه‌ها و دانشکده‌ها نیز تدریس می‌شود.
واژه‌های کلیدی: طب سنتی، گیاهان دارویی، درمان، دانش بومی.
متن کامل [PDF 172 kb]   (3229 دریافت)    
نوع مطالعه: اصيل پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1395/4/13 | پذیرش: 1396/3/29
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

abbasi gharacheh narloo M, pahlavan sharif M. Anthropological Study in Traditional Herbal Medicine In Markazi provice (Case study: Mahallat city). jiitm 2017; 8 (2) :283-296
URL: http://jiitm.ir/article-1-857-fa.html

عباسی قراچه نرلو مریم، پهلوان شریف مریم. مطالعه مردم شناختی کاربرد گیاهان دارویی درطب سنتی مطالعه موردی (شهرستان محلات). مجله طب سنتي اسلام وايران. 1396; 8 (2) :283-296

URL: http://jiitm.ir/article-1-857-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 8، شماره 2 - ( تابستان 1396 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله طب سنتی اسلام و ایران Journal of Islamic and Iranian Traditional Medicine

Creative Commons License
This Journal is licensed under a Attribution-NonCommercial 4.0 International License

Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 37 queries by YEKTAWEB 4645