سابقه و هدف: پراکنش افسنتین در مازندران، گیلان، آذربایجان، کردستان، تهران و خراسان است. در منابع طب سنتی ایران افسنتین جهت درمان بسیاری از بیماریها معرفی شده است. هدف از این مطالعه، مروری بر منابع طب سنتی ایران در مورد افسنتین و بررسی اثرات مشاهده شده از آن در مستندات علمی اخیر است که ضمن بررسی تطبیقی این موارد، این گیاه و اثرات آن در طب سنتی و پزشکی نوین معرفی شود.
مواد و روشها: مطالعه حاضر از نوع مروری بوده و بر اساس جستجوی کتابخانهای در منابع اصلی و مکتوب طب سنتی ایران، و تطبیق آنها با مقالات روز و منابع طب رایج تدوین شده است.
یافتهها: بررسیهای عملی اثرات آنتیاکسیدانی، محافظت کبدی، ضد کرم، ضد مالاریا، محافظت نورونی، ضد صرع، ضد انگلی، ضد سم مار و ضد سرطانی از گیاه افسنتین را نشان میدهند. بررسی فیتوشیمیایی عصاره افسنتین حضور سزکویی ترپن لاکتونها، فلاونوئیدها، اسیدهای فنلیک، تاننها، روغنهای فرار، رزینها، لاکتونها و اسیدهای اورگانیک را نشان میدهد. باتوجه به خاصیت آنتیاکسیدانی، ضد التهابی و مهار رادیکالهای آزاد این ترکیبات، میتوان اثرات گیاه را به آنها نسبت داد.
بحث و نتیجهگیری: به نظر میرسد یافتهها، همخوانی بسیار نزدیک منابع طب سنتی و طب جدید را نشان میدهد بنابراین با بررسی دقیقتر متون گذشتگان و استفاده از یافتههای جدید علمی میتوان از این گیاه، فرآوردههای دارویی برای درمان انواع بیماریها تهیه کرد.
kalantari khandani S, Mehrabani M, Rameshk M, Raeiszadeh M. Afsantin (Artemisia absinthium L.) from the perspective of Modern and
Traditional Persian medicine. jiitm 2016; 6 (4) :305-313 URL: http://jiitm.ir/article-1-621-fa.html
کلانتری خاندانی شهرام، مهربانی میترا، رامشک مریم، رئیس زاده محیوبه. افسنتین از دیدگاه طب سنتی ایران و طب مدرن. مجله طب سنتي اسلام وايران. 1394; 6 (4) :305-313