سابقه و هدف: آویشن گیاهی متعلق به خانواده نعنا است که با نامهای مختلفی نظیر "صَعتر"، "آبشَن" و "کَهلیک اوتی" در طب سنتی ایران شناخته شده است. در طب سنتی ایران از سه نوع آویشن تحت عنوان "برّی"، "بستانی" و "جبلی" نام برده شده است. در این مقاله سعی شده تا نامهای علمی این سه نوع آویشن با توجه به مشخصاتی که در کتب طب سنتی برای آنها ذکر شده تعیین و نامهای فارسی مناسبی برای آنها پیشنهاد شود. نتیجه این که مشخصات نوع برّی با دو گونه از جنس Thymus شامل T. daenensis و T. pubescens، مشخصات نوع بستانی با T. kotschyanus و مشخصات جبلی با Zataria multiflora تطابق دارد. نامهای پیشنهادی برای گونههای مذکور عبارتند از: آویشن دنایی برای T. daenensis، آویشن کرکدار برای T. pubescens ، آزُربِه برای T. kotschyanus و آویشن شیرازی برای Zataria multiflora..
Amin G, Khanavi M, Zolfaghari B, Rahimi R, Soltani A, Shams Ardakani M, et al . Āvishan. jiitm 2014; 4 (4) :398-403 URL: http://jiitm.ir/article-1-301-fa.html
امین غلامرضا، خانوی مهناز، ذوالفقاری بهزاد، رحیمی روجا، سلطانی ابوالقاسم، شمس اردکانی محمدرضا، و همکاران. و همکاران. و همکاران.. آویشَن. مجله طب سنتي اسلام وايران. ۱۳۹۲; ۴ (۴) :۳۹۸-۴۰۳