سابقه و هدف: یکی از مهمترین نگرانیهای بهداشت عمومی در سراسر جهان عوامل بیماریزایِ ناشی از مواد غذایی (ازجمله باکتریها، ویروسها و انگلها) است. ازجمله موادی که خاصیت ضدمیکروبی بالایی دارد، سفیدۀ تخممرغ میباشد. هدف از پژوهش کنونی تعیین حداقل غلظت بازدارندگی و کشندگی سفیدۀ تخم اردک، بلدرچین، مرغهای طبیعی و مصنوعی بر روی تعدادی از باکتریهای گرم منفی و گرم مثبت در شرایط آزمایشگاهی است. مواد و روشها: در این مطالعه، با استفاده از روش میکرو براث دایلوشن و انتشار دیسک، اثرات ضدباکتریایی سفیدۀ تخم اردک، بلدرچین، مرغهای طبیعی و مصنوعی بر روی تعدادی از باکتریهای گرم منفی و گرم مثبت آزمایش شد. در این آزمایش گونههای باکتریایی شیگلا دیسانتری، باسیلوس سوبتیلیس، کلبسیلا اکسیتوکا، استافیلوکوک اورئوس، سالمونلا تیفیموریوم، اشریشیا کلی و سودوموناس آئروژینوزا در مواجهه با غلظتهای متفاوتی از سفیدۀ تخمها قرار گرفتند و MIC، MBC و قطر هالۀ عدم رشد ناشی از مواد ضدباکتریایی بر روی این باکتریها طبق دستورکارهای مؤسسۀ استانداردهای آزمایشگاهی و بالینی (CLSI) تعیین شد. یافتهها: مقدار MIC سفیدۀ تخممرغهای طبیعی و بلدرچین در محدودههای ۲۵/۶ تا۵۰ درصد و تخممرغهای مصنوعی و اردک در محدودۀ ۲۵ تا ۵۰ درصد برای باکتریهای موردمطالعه بهدست آمد. همچنین مقدار MBC سفیدۀ تخممرغهای طبیعی، مصنوعی، بلدرچین و اردک در محدودۀ ۵۰ درصد برای بعضی از باکتریهای موردمطالعه بهدست آمد. همچنین قطر هالۀ عدم رشد در محدودۀ ۹ تا ۱۴ میلیمتر بهدست آمد. نتیجهگیری: نتایج پژوهش کنونی نشان میدهد که سفیدۀ تخم اردک، بلدرچین، مرغهای طبیعی و مصنوعی در حذف باکتریهای گرم منفی و مثبت مؤثر است.
Azami A, Mousavi H, Badri H, Najafi E, Zare M, Nazari S. Investigating the antibacterial effect of egg whites of quail, duck, broiler chicken, and country chicken on a number of Gram-negative and Gram-positive bacteria in vitro. jiitm 2024; 15 (2) :93-104 URL: http://jiitm.ir/article-1-1695-fa.html
اعظمی آرزو، موسوی حیدر، بدری هاجر، نجفی اسماعیل، زارع مریم، نظری شهرام. بررسی اثر ضدباکتریایی سفیده تخم اردک، بلدرچین، مرغهای طبیعی و مصنوعی
بر روی تعدادی از باکتریهای گرم منفی و گرم مثبت در محیط آزمایشگاهی. مجله طب سنتي اسلام وايران. 1403; 15 (2) :93-104