طولانیشدن روند زایمان عوارض زیادی برای مادر و جنین و نوزاد به همراه دارد و یکی از بهترین اقدامات ایجاد رویکردهای جدید برای تسهیل و تسریع روند زایمان است که با توجه به گرایش جهانی به موضوع درمان با طب مکمل، بررسی و تحقیق روی منابع طب سنتی، جهت شناسایی وضعیت های قرارگیری زائو می تواند اقدام مؤثری در پیشگیری و درمان طولانی شدن روند زایمان و درنهایت افزایش سلامت مادر و نوزاد باشد. این پژوهش درصدد آن است که تمام وضعیت های قرارگیری زائو را که در منابع معتبر طب سنتی ایران جهت تسهیل زایمان ارائه شده است مورد بررسی قرار دهد. روش پژوهش کتابخانه ای است که در آن متون معتبر طب سنتی شامل الحـاوی، قانون در طب، اکسیر اعظم، هدایـه المتعلّمـین، ذخیـره خوارزمشاهی، التصریف لمن عجز عن التألیف، طب اکبری، تـدبیر الحبـالیوالأطفال و الصبیان،معالجات عقیلی و بهجت الرؤساء فی امراض النساءمطالعه شده است. تواتر بیان پوزیشن های خاص در طی هزاران سال حاکی از پشتوانۀ گرانبهایی است که می تواند در طراحی و ارائۀ یک پوزیشن خاص به ما کمک شایانی بکند و در نهایت بهترین وضعیت قرارگیری جهت زایمان نشستن روی صندلی یا چهارپایه ذکر شده است.
Mahroozade S, Rajabnejad M R, Mohammadi N, Yousefsani B. A study of positions facilitating childbirth in the texts of Traditional Persian Medicine. jiitm 2023; 13 (4) URL: http://jiitm.ir/article-1-1555-fa.html
ماهروزاده سمیه، رجبنژاد محمدرضا، محمدی نسرین، یوسفثانی بهاره. بررسی پوزیشنهای تسهیلکنندۀ زایمان در متون طب سنتی ایرانی. مجله طب سنتي اسلام وايران. 1401; 13 (4)