[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
:: دوره 13، شماره 1 - ( بهار 1401 ) ::
جلد 13 شماره 1 صفحات 38-23 برگشت به فهرست نسخه ها
پیشنهاد کتابخانۀ‌ دیجیتال موضوعی طب ایرانی؛ با بهره‌‌گیری و تحلیل کتابخانۀ دیجیتال دانش سنتی هند و ابزارهای سازمان‌دهی دانش
زینب پاپی*
چکیده:   (1054 مشاهده)
سابقه و هدف: هدف اصلی این پژوهش، پیشنهاد «سامانۀ کتابخانۀ دیجیتال موضوعی طب ایرانی» با استفاده از هستی‏‌شناسی پزشکی است.
مواد و روش‌‏ها: در این مقاله از روش تحلیل اسنادی استفاده شده است. همچنین پورتال Website builder به‌عنوان محیط پیاده‌‏سازی نمونۀ اولیه برای پوستۀ سامانه انتخاب شد تا مؤلفه‌ها و تحلیل‏‌های مختلف در آنجا تست و اجرا شود.
یافته‌ها: تحلیل سامانۀ کتابخانۀ دیجیتال هند و ابزارهای سازمان‌دهی دانش نشان داد که استفاده از هستی‏‌شناسی پزشکی برای طب ایرانی کاربرد و مناسبت بیشتری دارد. مؤلفه‌های پیشنهادی در نمونۀ اولیۀ سامانۀ کتابخانۀ دیجیتال طب ایرانی، به‌عنوان تنها نمونۀ کتابخانۀ دیجیتال موضوعی در نوع خود، شامل منشأ و مزاج، جست‌وجو (ساده، پیشرفته و براساس ابزار هستی‏‌شناسی)، هستی‏‌شناسی، منابع طب ایرانی، دربارۀ سامانه، کپی‏رایت، نحوۀ استفاده از سامانه، تماس با ما، راهنمای سامانه و زبان سامانه است. البته برای راهبری بهتر سامانه در قسمت پایین پوستۀ سامانه به منوهای نام گیاه، نام دارو و نام منبع اشاره شده است. در این پژوهش تلاش شده مفاهیم مختلف برای پوستۀ سامانۀ پیشنهادی با تحلیل کتابخانۀ دیجیتال دانش سنتی هند به‌دست آید.

نتیجه‌گیری: با توجه به ابعاد و مفاهیم گسترده در طب ایرانی، پیشنهاد سامانۀ کتابخانۀ دیجیتال طب ایرانی می‏‌تواند به‌عنوان یک پشتوانۀ نظری برای این حوزه و مستندسازی دانش غنی آن مطرح شود و می‏توان آن را به‌منزلۀ الگویی برای سایر حوزه‌‏ها نیز پیشنهاد کرد. چه بهتر که در ایران نیز با بهره‏‌گیری از ابزارهای سازمان‌دهی مانند هستی‏‌شناسی پزشکی در قالب کتابخانۀ دیجیتال این تلاش‌‏ها جنبۀ علمی‏‌تر و نظام‏‌مندتری به خود گیرد. ضمن اینکه تلاش در جهت بین‏‌المللی‏‌کردن مفاهیم و موضوعات طب ایرانی در رایزنی با ادارات ثبت اختراع بین‏المللی نیز انجام گیرد. ایجاد کتابخانۀ دیجیتال موضوعی مشابه آنچه در کتابخانۀ دیجیتال دانش سنتی هند رخ داده، شاید بتواند در بین‌‏المللی‏‌کردن طب ایرانی، این میراث کهن و ارزشمند، تأثیرگذار باشد.
 
واژه‌های کلیدی: کتابخانه‌‌های دیجیتال، پزشکی سنتی، هستی‌‌شناسی‌‌های زیستی
متن کامل [PDF 657 kb]   (458 دریافت)    
نوع مطالعه: اصيل پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1401/1/21 | پذیرش: 1401/2/20
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Papi Z. Suggestion of a Thematic Digital Library of Iranian Traditional Medicine (TDLITM); Using and analyzing the Indian Traditional Medicine knowledge digital library and knowledge organization tools. jiitm 2022; 13 (1) :23-38
URL: http://jiitm.ir/article-1-1461-fa.html

پاپی زینب. پیشنهاد کتابخانۀ‌ دیجیتال موضوعی طب ایرانی؛ با بهره‌‌گیری و تحلیل کتابخانۀ دیجیتال دانش سنتی هند و ابزارهای سازمان‌دهی دانش. مجله طب سنتي اسلام وايران. 1401; 13 (1) :23-38

URL: http://jiitm.ir/article-1-1461-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 13، شماره 1 - ( بهار 1401 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله طب سنتی اسلام و ایران Journal of Islamic and Iranian Traditional Medicine

Creative Commons License
This Journal is licensed under a Attribution-NonCommercial 4.0 International License

Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 37 queries by YEKTAWEB 4645