[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
:: دوره 12، شماره 2 - ( تابستان 1400 ) ::
جلد 12 شماره 2 صفحات 148-137 برگشت به فهرست نسخه ها
اتنوفارماکولوژی گیاه دارویی شوید (مطالعۀ موردی در شهر اردستان)
علیرضا مؤمن‌زاده ، منصوره قوام* ، صدیقه کیانی سلمی
چکیده:   (1506 مشاهده)
سابقه و هدف: اتنوفارماکولوژی شامل پژوهش‌های میدانی و تجربی است که اطلاعات بسیار باارزشی را در مورد گیاهان دارویی عرضه می‌کند. شوید Anethum graveolens L. گیاهی یک‌ساله از خانوادۀ چتریان است که در طب سنتی، از بذر و برگ آن به‌عنوان ضدعفونی‌کننده، ضدتشنج، برطرف‌کنندۀ نفخ، برطرف‌کنندۀ سوءهاضمه، افزایش‌دهندۀ شیر و کاهش‌دهندۀ چربی خون استفاده می‌شود. مطالعۀ حاضر با هدف تحلیل اتنوفارماکولوژی شوید در شهر اردستان انجام شد که سابقۀ طولانی در کشت و مصرف این گیاه دارد.
مواد و روش‌ها: در ابتدا مصاحبه از افراد محلی سالخورده و خبره در زمینۀ استفاده‌های سنتی دارویی، خوراکی و صنعتی شوید به‌روش نمونه‌گیری گلوله برفی در زمستان ۱۳۹۸ انجام شد. پس از جمع‌آوری اطلاعات محلی، پرسش‌نامۀ محقق‌ساخته از این اطلاعات بومی تهیه شد. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران به تعداد ۳۷۵ نفر برآورد شد و پرسش‌نامه به‌صورت تصادفی در بین مردم شهر اردستان در بهار ۱۳۹۹ توزیع شد. روایی ابزار تحقیق بعد از نظرسنجی از استادان و متخصصان و پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ به مقدار ۰/۸۹۴ تأیید شد. تجزیه‌وتحلیل آماری داده‌ها با نرم‌افزار SPSS نسخۀ ۲۲ و آزمون تی تست و فریدمن انجام شد.
یافته‌ها: بررسی نتایج فراوانی وضعیت متغیرهای مصرف شوید به‌منظور درمان به‌‏ترتیب نشان داد که به‌طور میانگین ۳/۱۳ درصد استفاده از بذر تازۀ آن جهت کاهش چربی خون، ۲/۰۲ درصد استفاده از دم‌کردۀ بذر جهت درمان درد معده، ۱/۸۷ درصد استفاده از دم‌کردۀ بذر جهت افزایش شیر در زنان و ۱/۷۳ درصد استفاده از بذر جهت رفع نفخ در دام بود. بیشترین اندام مورد مصرف، برگ گیاه و بیشترین شیوۀ مصرف (۳۴/۱ درصد) به‌صورت خشک (چاشنی در غذاها) بود.
نتیجه‌گیری: علی‌رغم دانش غنی سالخوردگان و خبرگان محلی از کاربردهای مختلف شوید، پاسخ‌گویان به پرسش‌نامۀ محقق‌ساخته در محله‌های مختلف شهر اردستان، دانش بومی درمانی کمی از شوید داشتند یا به آن اعتقاد نداشتند. شاید بتوان گفت تجربۀ کمتر نسل جوان‌تر و آگاهی کمتر آن‌ها در استفاده از گیاهان دارویی دلیلی بر این امر باشد.
واژه‌های کلیدی: طب سنتی ایران، گیاهان دارویی، درمان
متن کامل [PDF 240 kb]   (783 دریافت)    
نوع مطالعه: مروري | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1400/1/30 | پذیرش: 1400/6/16
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Momenzadeh A, Ghavam M, Kiani Salami S. Ethnopharmacology of Dill (A case study in Ardestan). jiitm 2021; 12 (2) :137-148
URL: http://jiitm.ir/article-1-1382-fa.html

مؤمن‌زاده علیرضا، قوام منصوره، کیانی سلمی صدیقه. اتنوفارماکولوژی گیاه دارویی شوید (مطالعۀ موردی در شهر اردستان). مجله طب سنتي اسلام وايران. 1400; 12 (2) :137-148

URL: http://jiitm.ir/article-1-1382-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 12، شماره 2 - ( تابستان 1400 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله طب سنتی اسلام و ایران Journal of Islamic and Iranian Traditional Medicine

Creative Commons License
This Journal is licensed under a Attribution-NonCommercial 4.0 International License

Persian site map - English site map - Created in 0.07 seconds with 37 queries by YEKTAWEB 4645