سابقه و هدف: هریک از فصول چهارگانۀ سال، مانند بدن انسانها مزاج مشخصی دارند. تدبیر فصول از مهمترین مباحث حفظالصحه در طب سنتی ایران است، در این مقاله اصول ضروری برای حفظ سلامتیو پیشگیری از بیماریهای شایع در هر فصل معرفی شدهاست. مواد و روشها: این مطالعۀ کتابخانهای با مروری برمبحث تدابیر فصول با استفاده از منابع برتر طب سنتی ایرانو مقالات مرتبط درپایگاههای اینترنتی معتبر تهیه شد. یافتهها: تدابیر بهار شامل مصرف غذاهای لطیف مانند گوشتبره، تخممرغ نیمبرشت، شربت زرشک، ریواس و سکنجبین است. پرهیز از حرکت و استحمام فراوان، خشم و شادی زیاد و نیز انجام تنقیه و مبادرت به خروج خون از طریق فصد توصیه میشود. تدابیر تابستان شامل مصرف ماهی تازه، گوشت مرغ، آبانار ترش، آبغوره، شربت ریواس، گیلاس، آلو، هندوانه، کاهو، افزایش استراحت و پرهیز از حرکت زیاد و زیادهروی در جماع میباشد. تدابیر پاییزشامل مصرف غذاهای گرم و تند، گوشتبره، خربزه، به، سیب، حمامرفتن یک روز در میان با آب نیمگرم و تنقیه جهت پاکسازی بدن است. تدابیر زمستان شامل مصرف غذاهایی مثل گوشت گوسفند با ادویۀ تند و فعالیت زیاد و پرهیز از فصد و حجامت معرفی شده است. نتیجهگیری: در طب سنتی ایران نقطۀ شروع حفظ سلامتی پیشگیری از بیماریهاست. در این مقاله توصیههایی برای سبک زندگی بهخصوص عاداتغذایی، خواب منظم، بیداری و فعالیتهای بدنی در فصول مختلف شده است که رعایت آنها برای ارتقاء سطح سلامت جامعه و کاهش هزینههای درمانی مفید است.
Life Style in Different Seasons: The Perspective of Traditional Persian Medicine. jiitm 2017; 8 (3) :381-388 URL: http://jiitm.ir/article-1-911-fa.html
کارگزار راحله، سالاری روشنک، خدابخش مژده، متوسلیان ملیحه. اصول شش گانه حفظ سلامتی از دیدگاه طب سنتی ایران و ارتباط آن با فصول. مجله طب سنتي اسلام وايران. 1396; 8 (3) :381-388