سابقه و هدف: زیتون، میوهای بهشتی است که هم در پزشکی مدرن و هم در طب سنتی و روایات دینی ما بر خواص فراوان آن تاکید شده است. زیتون به عنوان یکی از اجزای رژیم غذایی سلامتی مدیترانه است که به طور گسترده در سراسر دنیا هم به عنوان دارو و هم به عنوان منبع غذایی مورد استفاده قرار میگیرد. در این مقاله مروری کامل بر جایگاه انجیر در دین، طب سنتی و ارزیابی ترکیبات و فعالیتهای دارویی و درمانی آن میگردد. مواد و روشها: در این مطالعه، جهت جست و جوی منابع و مقالات مرتبط پایگاههای ISC؛ISI ،Pubmed-Mediline و SID مورد استفاده قرار گرفتند. قرآن مجید، تفاسیر قرآن، احادیث و روایات اسلامی و همچنین کتب معتبر طب سنتی گیاهان دارویی بررسی شدهاست. جستجو بر اساس کلید واژههای زیتون، قرآن، ترکیبات مغذی، گیاهان دارویی و واژههای Medicinal plant، Anticancer، Holy Quranو از سال ۱۹۹۴ تا ۲۰۱۶ صورت گرفت. داده استخراج و نتایج به دست آمده، دسته بندی گردید. یافتهها: طبق نتایج بدست آمده، علاوه بر قرآن، احادیث متعددی بر مصرف زیتون تاکید داشتند. ترکیبات مختلف موجود در زیتون خصوصاً وجود ترکیبات فنولی مثل هیدروکسی تیروزول و تیروزول، آن را به یک عامل حفاظتی و پیشگیری کننده در برابر آسیبهای اکسیداتیو تبدیل کرده و نتایج مثبت درمانی آن بر روی ردههای سلولهای سرطانی و حیوانات آزمایشگاهی نیز موید نقش آن در درمان بیماری مختلف از جمله سرطان است. نتیجهگیری: تاثیر ترکیبات زیتون به واسطه وجود فعالیت آنتی اکسیدانی آنهاست که در درمان بسیاری از بیماریها از جمله انواع سرطانها، بیماریهای قلبی عروقی، گوارشی و عصبی حائز اهمیت است. این یافتهها می تواند تا حدودی، بیانگر تاکید دین اسلام و طب سنتی در مورد زیتون باشند.
Imam Jome A, Shanavazi P, Hasanein P. Physiological effects of olive from the view point of Holly Quran and nutrition. jiitm 2017; 8 (1) :67-75 URL: http://jiitm.ir/article-1-843-fa.html
امام جمعه عباسعلی، شهنوازی پروانه، حسنین پریسا. بررسی اثرات فیزیولوژیک زیتون از دیدگاه قرآن و تغذیه. مجله طب سنتي اسلام وايران. 1396; 8 (1) :67-75