سابقه و هدف: یکی از میوه هایی که در قران کریم بدان قسم یاد شده انجیر است و این دلیل برتری خاصی است که در این میوه نهفته است. در این مقاله قصد بررسی اثرات دوایی انجیر در بیماری های دماغی و تغییرات قوای قلبی و نفسانی را داریم. درباره آثار درمانی انجیر آنچه بسیار شنیده شده است اثراتی چون گرمابخشی، چاق کنندگی، لینت بخشی و ضد التهاب مجاری تنفسی است. اما آنچه کمتر درباره آن شنیده ایم اثر درمانی ویژه ای است که انجیر بر قوای قلبی – دماغی دارد.
مواد و روشها: مطالعه حاضر یک مطالعه مروری- توصیفی است .ابتدا در متون معتبر طب سنتی وکتب روایی و سایتهای معتبر علمی جستجوی مرتبط با اثرات انجیر بر سیستم عصبی انجام شد. پس از جمع آوری اطلاعات مورد نیاز و مقابله دقیق این مطالب با یکدیگر، بازنویسی، دسته بندی و در غالب این مقاله مروری نوشته شد.
یافتهها: رسول خدا ص میفرمایند که مصرف طولانی انجیر عامل رقت قلب است. در کتب طب سنتی انجیر بعنوان کاهش دهنده استعداد بروز خشم وخنککننده دل، و همچنین عامل زیاد کردن عقل و جوهر دماغ معرفی شده است و برای صرع و جنون و وسواس مصرف انجیر مفید است. در تحقیقات جدید با غنی سازی رژیم غذایی با انجیر در بیماری الزایمر به اصلاح وتعدیل اکسیداتیو استرس پرداختند و افزایش یادگیری و ارتقاء سطح حافظه را به میزان چشمگیری نتیجه گرفتند. همچنین اصلاح فعالیت Na K ATPase و استیل کولین استراز در مغز در درمان با انجیر حاصل شد.
یافتهها: مصرف انجیر در تصفیه و پاکسازی روح و قوای دماغی - قلبی نقش دارد. در بیماریهایی چون جنون، وسواس، صرع میتواند موثرباشد. اثرات کاهش غضب و ایجاد احساس فرح در قلب محتمل است. احتمال افزایش جوهر دماغ و توانایی عقلی مطرح است.
Nojavan F, Pourhoseini M. Study of Fig effect in mental- heart power in Islamic and Traditional Iranian Medicine Books. jiitm 2017; 7 (4) :469-474 URL: http://jiitm.ir/article-1-783-fa.html
نوجوان فاطمه، پورحسینی مژده. بررسی اثر انجیر بر قوای قلبی– دماغی در کتب روایی و طب سنتی ایران. مجله طب سنتي اسلام وايران. 1395; 7 (4) :469-474