سابقه و هدف: گیاه صبر زرد (آلوورا) بومی مناطق آفریقایی و گرم و خشک است و در مناطق جنوبی ایران بهصورت خودرو یافت میشود. وقتی برگ آن بریده شود، ژلی از داخل گیاه خارج میشود که اثر دارویی خارقالعادهای دارد. نخستین بار مصریها این گیاه را برای درمان زخمها، سوختگیها و عفونتها بهکار بردند. از دهه ۱۹۳۰ به بعد تحقیقات علمی و وسیعی بر روی ترکیبات و خواص دارویی این گیاه انجام شد و قدرت عجیب ژل صافشده این گیاه در درمان زخمها و سوختگیها به تأیید رسید. از آلوورا - که امروز در تمام دنیا کاشته میشود - برای درمان گستره وسیعی از بیماریها از انواع میگرن گرفته تا سوءهاضمه، درمان جوش و سوختگی استفاده میشود. دانشی که مردم بومی از محیط اطراف خود بهویژه گیاهان دارند، بسیار باارزش است و ثبت و نگهداری این اطلاعات که بهسرعت در حال نابودیاند، لازم و ضروری است. هدف از این پژوهش، بررسی گیاه صبر زرد (آلووورا)، از جمله گیاهان دارویی جزیره قشم است.
مواد و روشها: در این پژوهش با استفاده از روشهای مشاهده و مصاحبه و نیز استفاده از منابع کتابخانهای به جمعآوری دانش چندین ساله آنها پرداختهشده و اطلاعات گوناگون گیاه شامل؛ خصوصیات گیاه، کاربردهای آن، نحوه درمان محلی و مصارف سنتی و ... گردآوری شد.
نتیجهگیری: نتایج نشان داد که؛ علیرغم پیشرفت روزافزون دانش پزشکی استفاده از گیاهان دارویی و روشهای درمان سنتی در منطقه همچنان رایج است و باتوجه به مساعد بودن شرایط اقلیمی منطقه، میتوان به کشت وسیع این گیاه پرداخت.
Emami K, Moshiri J, Haji Alimohammadi H. Medical function of Sabr-e- Zard (Aloe Vera) in Qeshm. jiitm 2016; 6 (4) :298-304 URL: http://jiitm.ir/article-1-620-fa.html