سابقه و هدف: خیار و گوشت ماهی و برخی غذاهای دیگر، در کتاب قانون ابنسینا به عنوان "غذای سرد" ذکر شدهاند. "غذای سرد" غذایی است که سرمارسان است و در بدن احساس خنک بودن را القا میکند. ابنسینا پرهیز از خوردن “غذاهای سرد” در افراد صرعی را توصیه کردهاست. در این تحقیق ما اثر خیار (.cucumis sativus L) و ماهی (strongylureleiura) را به عنوان دو "غذای سرد" بر آستانه تشنج در موش بررسی کردیم. مواد و روشها: این مطالعه بر روی ۲۳ موش نر سفید، با وزن ۳۵-۲۵ گرم و سن ۴۰-۳۰ روز، صورت گرفت. موشها به صورت اتفاقی به سه گروه تقسیم شدند که به یک گروه عصاره هموژنیزه شده گوشت ماهی، یک گروه عصاره هموژنیزه شده خیار و یک گروه آب داده شد. همه این غذاها بوسیله گاواژ به میزان (۱cc/mice/day) به مدت سه روز به موشها داده شد. روز سوم ۱۵ دقیقه بعد از دادن غذا، موشها به دستگاه الکتروشوک وصل شدند و آستانه تشنج آنها اندازهگیری شد. میانگین آستانه تشنج تونیککلونیک گروهها با تست Post hoc dunnett مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت. یافتهها: میانگین آستانه تشنج در موشهایی که خیار و ماهی خورده بودند نسبت به گروه کنترل کاهش یافت (ماهی ۲۱mA، خیار ۳۲mA، گروه کنترل ۶۱mA). بحث و نتیجهگیری: ماهی و خیار با اختلاف معنیدار آماری، آستانه تشنج را در موشهایی که "غذای سرد" خورده بودند نسبت به گروهی که آب خورده بودند کاهش داد. بر این اساس، افراد صرعی باید در خوردن "غذای سرد" احتیاط کنند.
Baha-aldini beigi zarandi F, Taghizadeh Sarvestani R, Inaloo S. The effects of cucumber and fish on the seizure threshold in mice. jiitm 2015; 6 (2) :172-178 URL: http://jiitm.ir/article-1-515-fa.html
بهاالدینی بیگی زرندی فائقه، تقی زاده سروستانی راضیه، اینالو سرور. بررسی تأثیر ماهی و خیار بر روی آستانه تشنج در موش های آزمایشگاهی. مجله طب سنتي اسلام وايران. 1394; 6 (2) :172-178