روغنهای طبیعی گیاهی از جمله داروهای طبیعی و پرخاصیتی هستند که امروزه استفاده از آنها برای درمان و تسکین بسیاری ازبیماریهای جسم وروح توسط درمانگران شیوههای درمانی طبیعی توصیه و تجویز میشود. این روغنها که از دانه، مغز، میوه و پوست آنها تهیه میشود امروزه به صورت موضعی و خوراکی برای درمان بیماریهای مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. روغنهای گیاهی منبع غنی اسیدهای چرب ضروری، ویتامینها و املاح معدنی هستند و روغنهایی چون آفتابگردان، کانولا، سویا، ذرت، کنجد و .... شناخته شده ترین روغنهای خوراکی گیاهی بوده که از انواع مغزهای آجیلی و برخی دانهها بدست میآیند.
در این مقاله برای جمع آوری مطالب از متون معتبر طب سنتی مانند قانون در طب ، ذخیره خوارزمشاهی، همچنین نرم افزارکتابخانه جامع طب سنتی- اسلامی استفاده شده است. طب سنتی دستورات پیشگیرانه را مقدم بر درمان میداند و یکی از راههای پیشگیری از بیماریها را رعایت اصول تغذیه سالم میداند، چرا که رعایت این اصول نه تنها به سلامت جسم کمک میکند بلکه آثار روحی و روانی متعددی را در جوامع به دنبال دارد. طیف وسیعی از روغنهای گیاهی علاوه بر تغذیه، جهت مصارف آرایشی بهداشتی در عطاریها یا داروخانهها به فروش میرسند و بهدلیل خواص و ویژگیهای فراوان بسیار مورد توجه خانمها قرار گرفتهاند. در این مقاله برخی از خواص درمانی و کاربردهای موضعی روغنهای طبیعی را مرور میکنیم.
Valizadeh E, Hosseini S, Ranjbar R, Azghani V. Oils from the perspective of traditional medicine. jiitm 2014; 4 (4) :389-397 URL: http://jiitm.ir/article-1-308-fa.html
ولی زاده عین اله، حسینی سید عارف، رنجبر رعنا، آذغانی وحیده. روغنها از دیدگاه طب سنتی. مجله طب سنتي اسلام وايران. 1392; 4 (4) :389-397