[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 11، شماره 4 - ( زمستان 1399 ) ::
جلد 11 شماره 4 صفحات 331-344 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی اثر تغذیه بر حفظ سلامتی قلب، مغز و کبد از دیدگاه طب سنتی ایرانی
حسین مرادی دهنوی، حسن روشن*، عفت حسینی
چکیده:   (901 مشاهده)
سابقه و هدف: رابطۀ بین حفظ سلامتی قلب، کبد و مغز و تغذیه امری انکارناپذیر است. طب ایرانی یکی از مکاتب طبی کل‌نگر است که با تکیه بر تجربیات چندین‌هزارساله، به نقش تغذیه در حفظ سلامتی مغز، قلب و کبد پرداختـه اسـت. هدف از این پژوهش، تبیین نقش خوردنی‌ها و آشامیدنی‌ها در حفظ سلامتی این اعضا از منظر طب سنتی ایرانی است.
مواد و روش‌ها: مواد موردمطالعه، حدود ۲۰ کتاب مرجع در طب سنتی ایرانی در قرون مختلف (از قرن اول تا قرن ۱۴ ه.ق) است که برخی از آن‌ها از طریق نرم‌افزار نور استخراج شد. همچنین از آثار پژوهشی معتبر جدید در پایگاه‌های معتبر بین‌المللی (به زبان انگلیسی) در بازه زمانی ۱۹۹۹ تا ۲۰۲۰ بهره گرفته شد. جست‌وجو براساس کلیدواژه‌های مرتبط صورت گرفت و داده‌های موردنیاز به روش تحلیلی-اسنادی جمع‌آوری، بررسی و تحلیل شد.
یافته‌ها: در طب سنتی برای حفظ سلامت قلب به مصرف غذاهای لطیف، لذیذ و غیرخشکی‌افزا و رعایت آداب و اصول آشامیدن سفارش شده است. برای حفظ سلامت کبد، به خوردنی‌هایی اشاره شده که موجب برهم‌زدن تعادل اخلاط و ایجاد انواع سوء‌مزاج‌ها نشود. در حفظ سلامت مغز نیز به مصرف غذاها و نوشیدنی‌های لطیف و پرهیز از مبخرات و قرار نگرفتن در معرض بوهای بد و پرخوری سفارش شده است. مشابه این یافته‌ها درباره برخی مواد غذایی نظیر زعفران و انجیر، و اصول خوردن و آشامیدن در طب مدرن نیز مشاهده شد.
نتیجه‌گیری: این مطالعه حاکی از اهمیت زیاد تغذیه در بهبود عملکرد کبد، قلب و مغز و پیشگیری از ابتلای آن اعضا به بیماری‌هاست. به‏نظر می‌رسد انجام پژوهش‌های بیشتر با تمرکز بر تأثیر انواع مختلف خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها بر حفظ سلامتی این اعضا ضروری است.
واژه‌های کلیدی: طب، حفظ سلامتی، خوردنی‌ها و آشامیدنی‌ها، طب ایرانی
متن کامل [PDF 179 kb]   (636 دریافت)    
نوع مطالعه: اصيل پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1399/8/28 | پذیرش: 1400/1/28 | انتشار: 1399/12/10
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Moradi dehnavi H, Roshan H, Hosseini S E. The effect of nutrition on maintaining the health of heart, brain, and liver from the perspective of traditional Persian medicine. jiitm. 2021; 11 (4) :331-344
URL: http://jiitm.ir/article-1-1333-fa.html

مرادی دهنوی حسین، روشن حسن، حسینی عفت. بررسی اثر تغذیه بر حفظ سلامتی قلب، مغز و کبد از دیدگاه طب سنتی ایرانی. مجله طب سنتي اسلام وايران. 1399; 11 (4) :331-344

URL: http://jiitm.ir/article-1-1333-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 11، شماره 4 - ( زمستان 1399 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله طب سنتی اسلام و ایران Journal of Islamic and Iranian Traditional Medicine

Creative Commons License
This Journal is licensed under a Attribution-NonCommercial 4.0 International License

Persian site map - English site map - Created in 0.04 seconds with 30 queries by YEKTAWEB 4331