سابقه و هدف: هدف اصلی این پژوهش، پیشنهاد «سامانۀ کتابخانۀ دیجیتال موضوعی طب ایرانی» با استفاده از هستیشناسی پزشکی است.
مواد و روشها: در این مقاله از روش تحلیل اسنادی استفاده شده است. همچنین پورتال Website builder بهعنوان محیط پیادهسازی نمونۀ اولیه برای پوستۀ سامانه انتخاب شد تا مؤلفهها و تحلیلهای مختلف در آنجا تست و اجرا شود.
یافتهها: تحلیل سامانۀ کتابخانۀ دیجیتال هند و ابزارهای سازماندهی دانش نشان داد که استفاده از هستیشناسی پزشکی برای طب ایرانی کاربرد و مناسبت بیشتری دارد. مؤلفههای پیشنهادی در نمونۀ اولیۀ سامانۀ کتابخانۀ دیجیتال طب ایرانی، بهعنوان تنها نمونۀ کتابخانۀ دیجیتال موضوعی در نوع خود، شامل منشأ و مزاج، جستوجو (ساده، پیشرفته و براساس ابزار هستیشناسی)، هستیشناسی، منابع طب ایرانی، دربارۀ سامانه، کپیرایت، نحوۀ استفاده از سامانه، تماس با ما، راهنمای سامانه و زبان سامانه است. البته برای راهبری بهتر سامانه در قسمت پایین پوستۀ سامانه به منوهای نام گیاه، نام دارو و نام منبع اشاره شده است. در این پژوهش تلاش شده مفاهیم مختلف برای پوستۀ سامانۀ پیشنهادی با تحلیل کتابخانۀ دیجیتال دانش سنتی هند بهدست آید.
نتیجهگیری: با توجه به ابعاد و مفاهیم گسترده در طب ایرانی، پیشنهاد سامانۀ کتابخانۀ دیجیتال طب ایرانی میتواند بهعنوان یک پشتوانۀ نظری برای این حوزه و مستندسازی دانش غنی آن مطرح شود و میتوان آن را بهمنزلۀ الگویی برای سایر حوزهها نیز پیشنهاد کرد. چه بهتر که در ایران نیز با بهرهگیری از ابزارهای سازماندهی مانند هستیشناسی پزشکی در قالب کتابخانۀ دیجیتال این تلاشها جنبۀ علمیتر و نظاممندتری به خود گیرد. ضمن اینکه تلاش در جهت بینالمللیکردن مفاهیم و موضوعات طب ایرانی در رایزنی با ادارات ثبت اختراع بینالمللی نیز انجام گیرد. ایجاد کتابخانۀ دیجیتال موضوعی مشابه آنچه در کتابخانۀ دیجیتال دانش سنتی هند رخ داده، شاید بتواند در بینالمللیکردن طب ایرانی، این میراث کهن و ارزشمند، تأثیرگذار باشد.