[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
اخلاق انتشار::
بانک ها و نمایه نامه ها::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
سؤالات متداول::
::
شاپای الکترونیکی و چاپی

p-ISSN: 2008-8574

e-ISSN: 2981-2380

 
..
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
:: جستجو در مقالات منتشر شده ::
۲۸ نتیجه برای طب سنتی ایرانی

سید علی مظفر پور، مرتضی مجاهدی،
دوره ۳، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۱ )
چکیده

یبوست، یکی از شایع‌ترین عوارض سبک جدید زندگی است. تعریف واحدی از یبوست وجود ندارد. این مطالعه، یک مطالعه کتابخانه‌ای و بررسی متون است که پس از تعریف یبوست، به مقایسه علل آن در کتب معتبر طب سنتی با عللی که در کتاب‌های مرجع طب داخلی ذکر شده می‌پردازد. سپس علل یبوست از دیدگاه طب سنتی، جمع‌بندی ، دسته‌بندی و با علل یبوست از دیدگاه طب جدید، تطبیق داده شد. تعریف یبوست در طب سنتی ایرانی با طب جدید متفاوت است. به‌طوری که تشخیص یبوست در طب سنتی بسیار زودتر مطرح شده و تعداد موارد طبیعی اجابت مزاج، بیش از تعدادی است که در طب جدید در نظر گرفته می‌شود. لذا تعریف یبوست در این دو طب، تطبیق کامل با هم ندارد. نگاه طب سنتی به سلامت و بیماری، نگاهی کل‌نگر و عمل‌گرایانه است؛ در حالی که طب جدید با دیدگاه جزء‌نگر و حس‌گرایانه، به انسان، سلامت و بیماری می‌نگرد. در مجموع به‌نظر می‌رسد با اینکه در بعضی از موارد، علل یبوست در این دو مکتب طب، قابل تطبیق است، ولی علل یبوست در طب سنتی، عمل‌گرایانه‌تر و با شمول بیشتر است. در حالی که علل یبوست در طب جدید، علی‌رغم دقت بیشتری که در دسته‌بندی اعمال شده، شمول کمتری دارد و یبوست‌های عملکردی با شیوع ۹۰% طبقه‌بندی مناسبی ندارد.


مرضیه بیگم سیاه پوش، محمد عبادیانی، غلامرضا شاه حسینی، محمد مهدی اصفهانی، علیرضا نیکبخت نصرآبادی، هاله دادگستر،
دوره ۳، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۱ )
چکیده

در طب سنتی ایران، ورزش عامل مهمی برای حفظ سلامتی به شمار می‌رود و برای آن اثرات زیادی ذکر شده است. به‌نظر برخی از حکما چون ابن سینا، عامل ورزش در حفظ سلامتی، بر کلیه عوامل حتی تغذیه، تقدم دارد و برای اینکه از فعالیتهای بدنی بیشترین فایده نصیب افراد شود، ورزشهای متناسب با هر فرد پیشنهاد شده است. در واقع، ورزشها را در گروههای مختلف قرار داده و معتقدند هر گروه، اثرات ویژه‌ای را اعمال می‌کند. این مطالعه با هدف شناخت گروههای مختلف ورزشی و اثر هر یک در بدن، برای معرفی فعالیت مناسب به افراد انجام شده است؛ و برای این منظور، روش این مطالعه کیفی در نظر گرفته شده است با مرور نمونه‌هایی از کتب طب سنتی ایران که به طور هدفمند انتخاب شده‌اند، و پس از آن، تحلیلی محتوایی از مطالب استخراج شده از این متون در مورد طبقه‌بندی ورزش‌ها، ارائه شده است..


شهین سالاروند،
دوره ۳، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۱ )
چکیده

گسترش روز افزون استفاده از طب مکمل در سراسر دنیا، نیاز به شناخت دقیق مبانی، اصول و کاربرد صحیح آن را از سوی حرف پزشکی، اجتناب نا‌پذیر ساخته است. این مطالعه با هدف مروری کامل مبانی نظری طب سنتی انجام شده است.
این پژوهش، مطالعه از نوع مروری و با استفاده از منابع اصیل مرتبط با موضوع و با بررسی متون مربوطه از پایگاه‌های اطلاعاتی اینترنتی (Google scholar, SID, Magiran, Iranmedex) با کلید واژه‌های (Elementary, Iranian Traditional Medicine) انجام شده است.
یافته‌های این مطالعه نشان می‌دهد تئوری‌ها و مفاهیم پیشگیری، تشخیص، بهبود و درمان بیماری در طب سنتی بر اساس برخورد کل‌نگر به بیمار است. در طب سنتی اختلالات در حیطه‌های جسمی، روحی، روانی، معنوی و محیطی به طور همزمان درمان می‌شوند. با توجه به این موارد می‌توان این گونه نتیجه‌گیری کرد که فلسفه جامع‌نگر عنصری کلیدی در تمام موارد استفاده از طب سنتی است. بنابراین هنگام بررسی آثار مکتوب در زمینه طب سنتی چه داروهای گیاهی و چه درمان‌های مبتنی بر روش‌های سنتی باید نظریه‌ها و مفاهیم و کاربرد هر نوع طب سنتی و زمینه فرهنگی آن‌ها در نظر گرفته شوند.


سید شاهین سلطانی، محمد باقر مینایی، مهدی بشارت، فروزان کریمی، اسماعیل ناظم،
دوره ۳، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۱ )
چکیده

سازمان بهداشت جهانی برای آن که مردم از سطح تندرستی مطلوبی برخوردار باشند، طب سنتی را تکمیل کننده طب رایج قرار داده است. از مبانی مهم اصول طب کهن ایرانی، موضوع پیشگیری یعنی حفظ تندرستی بدن به کمک اسباب شش‌گانه بوده است. یکی از این اصول شش‌گانه که در اصلاح روش زندگی نقش پر اهمیتی دارد، خواب و بیداری است. علت خواب از نقطه نظر طب سنتی ایرانی، وجود رطوبت در مغز می‌باشد و اما بیداری، عبارت از نفس برای جمیع اعضا و جوارح بدن معرفی شده است. لذا هدف از ا ین بررسی اصلاح خواب و بیداری در سنین و مناطق جغرافیایی مختلف از دیدگاه طب سنتی ایرانی می‌باشد. در همین ار تباط روش کار در این مطالعه از نوع کتابخانه‌ای بوده که با بررسی کتاب‌های مرجع طب سنتی، از قبیل حفظ الصحه ناصری، حفظ صحت ناصرالحکما، ذخیره خوارزمشاهی، جامع الشرحین و قانون ابن سینا، انجام گرفته است. از آن‌جایی که تغییر در خواب و بیداری قادر به ایجاد تغییر در کیفیت و مزاج ابدان می‌باشد، قادر به ایجاد تغییر در جهت سلامتی یا بیماری نیز خواهد بود. بنابراین، تغییر در اسباب شش‌گانه منجمله خواب و بیداری، از دیدگاه طب سنتی دارای اهمیت خاص است. از این جهت در این مطالعه به بحث و بررسی خواب و بیداری به‌عنوان یک متغیر در دو شاخص سن و مناطق جغرافیایی مختلف پرداخته شده است. با توجه به مطالعه انجام شده و اهمیت برقراری خواب مناسب در راستای حفظ تندرستی می‌توان این‌گونه نتیجه‌گیری کرد که خواب از دیدگاه طب سنتی در افراد و شرایط مختلف منجمله مناطق جغرافیایی مختلف، یکسان توصیه نمی‌گردد .تبیین یک الگوی صحیح خواب برای افراد در سنین و سرزمین‌های گوناگون در حفظ سلامت و پیشگیری از بیماری‌ها اهمیت شایانی در طب ایرانی دارد.


الهام اختری، مژگان تن ساز، روشنک مکبری نژاد، سودابه بیوس،
دوره ۴، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۲ )
چکیده

سابقه و هدف: ناباروری و عوارض آن یکی از مشکلات بزرگ زندگی امروز است. شیوع قابل توجه ناباروری و روش‌‏های درمانی آن که موجب بار عاطفی و اقتصادی سنگینی نیز می‏‌شود دارای تبعات روحی متعددی است. هدف از این مطالعه، سیری در ارتباط اعراض نفسانی با ناباروری از گذشته در کتب طبی سنتی ایرانی تا به امروز می‌‏باشد.
مواد و روش‌ها: به این ترتیب متون در دسترس طب سنتی ایرانی از قبیل قانون در طب، کامل الصناعه، خلاصه الحکمه، ذخیره خوارزمشاهی، اکسیر اعظم، معالجات عقیلی و .. مورد بررسی قرار گرفتند. همچنین با مروری اجمالی نظرات طب کلاسیک در خصوص ارتباط امراض روحی و ناباروری بررسی شد.
نتیچه‌گیری: به نظر می‏رسد با توجه به آن‌چه که طب سنتی ایرانی در مورد نقش اعضای رئیسه در باروری و اثرات اعراض نفسانی در ضعف و قوت اعضای رئیسه مطرح کرده است. اعراض نفسانی نه تنها نتیجه ناباروری و روند درمان آن هستند، بلکه خود به عنوان یک عامل در ایجاد ناباروری مطرحند تا جای که در اسباب و علل ناباروری به عنوان یک عامل جداگانه توضیح داده شده‌‏اند. اعراض نفسانی در سلامتی انسان نقش مهمی را دارا هستند. چنانکه کنترل غم و شادی، ترس و نگرانی هر یک می‌‏تواند از عواقب ناخوشایندی که می‏‌تواند یکی از آن‌ها ناباروری باشد جلوگیری نماید.


حامد ناجی اصفهانی، نجمه مقدس،
دوره ۵، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۳ )
چکیده

سابقه و هدف: از زمان ورود طب جدید به ایران تاکنون بحث‌های زیادی پیرامون علمی‌بودن گزاره‌ها و مفاهیم طب سنتی و علم-بودن این حوزه میان منتقدین و مدافعین این دانش صورت گرفته‌است. یکی از اشکالات اساسی این مباحث این است که قبل از پرداختن به علم‌بودن یا نبودن این حوزه، معیارهای علم‌بودن به طور دقیق مشخص نشده‌است. تعیین معیار برای علم‌بودن از اصلی‌ترین مسائل فلسفۀ علم به شمار می‌رود. فیلسوفان علم تاکنون معیارهای مختلفی ارائه کرده‌‌اند. مهم‌ترین و تأثیرگذارترین این نظریه‌ها در فلسفۀ علم قرن بیستم نظریۀ تامس کوهن است که ضمن نقد معیارهای پیشین، پارادایم ‌داشتن را تنها معیار برای علم-بودن معرفی می‌کند. هدف این مقاله بررسی علم‌بودن طب سنتی بر مبنای این نظریه است.
مواد و روش‌ها: این مقاله ابتدا با بررسی دقیق تأثیرگذارترین اثر کوهن در فلسفۀ علم (کتاب ساختار انقلاب‌های علمی) به تحلیل و بررسی نظریۀاوو تحلیل مفهوم پارادایم می‌پردازد؛ سپس با تبیین مبانی طب سنتی نشان خواهد داد که این دانش واجد پارادایم و در نتیجه علم است. پژوهش به شیوۀ کتابخانه‌ای صورت گرفته‌است.
نتیجه‌گیری: دانش طب سنتی واجد پارادایمی مستقل شامل مفاهیم، قوانین، اصول مابعدالطبیعی و موازین خود است و از منظر تامس کوهن می‌توان آن را علم تلقی کرد.


محمد محمودی میمند، عبدالله کشاورز، نیما رحمانی،
دوره ۵، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۳ )
چکیده

سابقه و هدف: برای موفقیت در محیط‌های کاری امروزی، مهارت‌های فردی نیاز است که برخی از آنه‌ا ذاتی است. مزاج یکی از ویژگی‌های فردی است که ضمن ایجاد تفاوت در افراد، بر رفتار و توانایی آنان اثر می‌گذارد . مزاج در طب سنتی ایران مطرح شده‌است. این مکتب، انسان را فقط از بعد مادی نمی‌نگرد و تفاوت‌های فردی را زمینه‌ساز تقسیم کار اجتماعی می‌داند. بررسی نقش تأثیرگذار و تعیین‌کننده مزاج بر مجموعه مهارت‌های استخدام‌پذیری است.
مواد و روش‌ها: این مطالعه توصیفی- همبستگی و از نوع ارتباط علّی است. ابزار گردآوری‌ داده جهت مهارت‌های استخدام‌پذیری ، پرسشنامه دانشگاه کنت بوده و جهت سنجش مزاج افراد برحسب نشانه‌های کلی مزاج مورد نظر ابوعلی سینا ،پرسشنامه‌ای تهیه شده و از آن جهت مصاحبه منظم استفاده شد. جامعه آماری دانشجویان در محدوده سنی ۱۹تا ۲۲ سال تعیین شد که از طریق نمونه‌گیری تصادفی ۲۳۰ پرسشنامه در اختیار قرار گرفت. جهت تجزیه و تحلیل داده‌ها از روش همبستگی پیرسون و به منظور آزمون فرضیه اصلی از روش مدل‌سازی مسیری- ساختاری مبتنی بر واریانس استفاده شد.
یافته‌ها: حاکی از تأیید نقش تأثیرگذار و تعیین‌کننده مزاج بر مهارت‌های پایه‌ای و اصلی استخدام‌پذیری هم در پسران و هم در دختران و همچنین نقش میانجی مهارت‌های پایه‌ای بوده ؛ روابط معنادار نیز بین گرمی /سردی مزاج و تری/خشکی با برخی مهارت‌ها به دست آمد.
بحث و نتیجه‌گیری : شناخت ویژگی‌های افراد از طریق آگاهی از مزاج آنان، تسهیل‌کننده کارآمد تقسیم کار اجتماعی و همکاری است و آن انتظارات و توقعات در خصوص توانایی‌ها و ظرفیت‌های افراد در محیط‌های کاری را به درستی تعیین خواهد کرد.


مهرزاد مهربانی، منصور کشاورز، محمدهادی نعمت اللهی، مژگان مشرفی، حامد جاودانی،
دوره ۶، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۴ )
چکیده

در طب سنتی ایرانی، درمان مزاجی بر پایه تجربیات چندین هزار ساله استوار است که آگاهی از آن‌ها سبب می‎شود تا بتوان در درمان بیماری‌ها روش‌های کارآمدتری را در پیش گرفت. از جمله این بیماری‌ها انسداد روده است که طب سنتی ایرانی با یک رویکرد اصولی در درمان دارویی آن موفق بوده است. انسداد روده با درمان‌های حمایتی ممکن است بهبود یابد، اما اگر انسداد نسبی به سمت انسداد کامل پیشرفت کند نکروز روده رخ می‎دهد و به جراحی به‌منظور خارج کردن قسمت درگیر روده نیاز می‌شود که با عوارض و مرگ و میر بالایی همراه است. تحقیقات نشان داده درمان خوراکی با مسهل‎ها در بهبود نتایج درمان حمایتی انسداد روده و کاهش طول مدت بستری موثر بوده است؛ با این وجود تجویز خوراکی مسهل‎ها می‎تواند بالقوه خطر پارگی روده را به دنبال داشته باشد. در طب سنتی ایرانی، صفرای گاو به‌عنوان یک داروی جالی و با قدرت نفوذ بالا -که ایجاد اسهال می‎کند- در درمان انسداد روده به شکل ضماد، حقنه و یا حمول به‌کار می‎رود. صفرای گاو حاوی اسیدهای صفراوی deoxycholic acid ،chenodeoxycholic acid و taurochenodeoxycholic acid است که با افزایش ترانزیت کولونی، کاهش قوام و تسهیل حرکت رو به جلوی محتویات روده و جلوگیری از رشد بیش از اندازه باکتری‌ها می‎تواند در کاهش علایم انسداد روده موثر باشد. از طرفی صفرای گاو به‌دلیل محتوای بالای اسید کولیک، نفوذ پوستی خوبی دارد و از آن‌جایی که مصرف آن موضعی است در مقایسه با مسهل‌های خوراکی، کاربرد آن ساده‎تر و با خطر کمتری همراه است. در نتیجه این نظریه مطرح می‎شود که استفاده از صفرای گاو به‌عنوان یک درمان کمکی، می‎تواند موفقیت درمان انسداد روده را افزایش و نیاز به جراحی و در نتیجه عوارض و مرگ و میر را کاهش دهد.


ریحانه معینی، نرگس گرجی، محمد تحویل زاده، شکوه السادات حامدی،
دوره ۶، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۴ )
چکیده

سابقه و هدف: آمله با نام علمی Phyllanthus embelica از خانواده Euphorbiacea و به‌طور گسترده در طب سنتی هندوستان و ایران برای درمان بیماری‏‌های مختلف از جمله بیماری‏‌های گوارشی، بیماری‌‏های مغز و اعصاب، بیماری‏های چشم، قلب و... استفاده می‌شود. این گیاه با نام آملج بارها و بارها در کتب منبع طب سنتی ایران تکرار شده است و میوه آن بخش مورد مصرف آن است. از دیدگاه حکما دارای مزاج سرد و خشک بوده و بسیار قابض است. علاوه بر این در بسیاری از داروهای مرکبه از جمله اطریفل‏‌ها همراه با سایر داروها در درمان بسیاری از بیماری‏‌ها کاربرد دارد.
مواد و روش‌ها: با جستجو در کتب طب سنتی اطلاعات سنتی گیاه آمله استخراج شد سپس با بررسی کتب و مقالات جدید رویشگاه، سمیت و موارد مصرف آمله استخراج و با طب سنتی مقایسه شد.
یافته‌ها: این مقاله مجموعه‏ای گرد آوری‌شده به‌منظور معرفی آمله براساس خواص طب سنتی و انطباق این خواص با مکانیسم‏‌های امروزی براساس فیتوشیمی آن است.
بحث و نتیجه‌گیری: این مطالعه نشانگر این نکته است که آمله طب سنتی همان گیاه Phyllanthus embelica است و می‌تواند به‌عنوان یک شناسنامه برای این گیاه مطرح شود.


مهرزاد مهربانی، رسول چوپانی، میترا مهربانی،
دوره ۶، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۴ )
چکیده

سابقه و هدف: درماتیت آتوپیک یک بیماری التهابی خارش‌دار شایع و مزمن پوست است که تاثیر عمیقی بر کیفیت زندگی بیماران می‎‎گذارد. وجود ضایعات پوستی که خارش شدیدی دارند نه فقط خواب بلکه فعالیت‌های روزمره و عملکرد اجتماعی بیمار را نیز مختل می‎کند و از طرف دیگر هزینه‌های قابل توجهی برای بیمار، خانواده و اجتماع به دنبال دارد. اگرچه درماتیت آتوپیک در موارد خفیف با استفاده از مرطوب کننده‌ها ‎‎، کورتیکواسترئیدهای موضعی و آنتی هیستامین‌های خوراکی قابل کنترل است اما در موارد متوسط تا شدید اغلب به داروهای ساپرس کننده سیستم ایمنی مانند سیکلوسپورین، آزاتیوپرین و کورتون‌های سیستمیک نیاز پیدا می‎شود که عوارض جانبی فراوانی را در پی خواهد داشت. همین مساله باعث شده که بیماران تمایل زیادی به استفاده از درمان‌های مکمل و جایگزین داشته باشند. در طب سنتی ایرانی چندین بیماری با علایم مشابه درماتیت آتوپیک مطرح شده‎اند‎ که درمان مشترک همه آن‌ها ماءالجبن افتیمونی است.
مواد و روش‌ها: این مطالعه با بررسی منابع طب جدید و سنتی به تبیین درماتیت آتوپیک از دیدگاه طب سنتی و مدرن می‎‎پردازد و با ارائه ماءالجبن افتیمونی به عنوان یک گزینه درمانی و مشخص نمودن مکانیسم احتمالی اثر آن سعی می‎‎کند یک راهکار جدید در درمان درماتیت آتوپیک پیش رو قرار دهد.
یافته‌ها: مطالعات نشان داده است ماءالجبن و افتیمون هر دو خواص ضدالتهابی دارند. علاوه بر آن مصرف ماءالجبن می‎‎تواند به ترمیم پوست کمک کند، میزان خارش را کاهش داده و قدرت تطابق با استرس ناشی از این بیماری مزمن را در فرد افزایش دهد. 
نتیجه ‎گیری: این فرضیه مطرح می‎‎شود که مصرف داروی سنتی ماءالجبن افتیمونی می‎‎تواند به عنوان یک درمان مکمل در درماتیت آتوپیک مطرح باشد.


راضیه نبی میبدی، مژگان تن ساز، اعظم معیاری، مریم بهمن، پانته آ شیرویه،
دوره ۷، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۵ )
چکیده

سابقه و هدف: طب سنتی ایرانی براین باور است که تعادل یا عدم تعادل چهار خلط در بدن باعث سلامتی یا ایجاد بیماری در انسان می­‌شود. فصد یکی از تکنیک­هایی است که بوسیله آن تعادل از دست رفته بدن، دوباره تأمین می‌شود. بدین صورت که هر یک از اخلاط زائد از طریق شکاف در عروق با تیغ خارج می‌شوند. از سوی دیگر کاربرد نامناسب آن می­تواند عوارضی ایجاد نماید. این مسئله لزوم شناخت کامل مبانی فصد و کاربردهای آن‌را در درمان بیماری‌های مختلف می‌رساند. رحم از اعضای اصلی بدن و محل تکون و تولد فرزند است که بیماری‌های آن با بیماری­‌های اعضای دیگر در تقابل است. بنابراین توجه به سلامت آن از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. لذا این مطالعه به منظور تبیین دیدگاه طب سنتی ایرانی درمورد کاربرد فصد در بیماری‌های رحمی طراحی شده است.

مواد و روش‌ها: در این مطالعه، با بررسی منابع طب سنتی از جمله قانون، ذخیره خوارزمشاهی، خلاصه‌الحکمه، اکسیر‌اعظم و سایر کتب مطالب مختص به بیماری‌های رحمی و درمان آن‌ها و جایگاه فصد در درمان بیماری‌های رحمی جمع‌آوری و دسته‌بندی گردید. همچنین با استفاده از پایگا‌ه­‌های اطلاعاتی به جستجوی مقالات چاپ‌شده طب کلاسیک در این مورد پرداخته شد.

یافته‌ها: در طب سنتی فصد در مواردی از بیماری‌های رحمی از جمله منوراژی، آمنوره، نازایی، انحراف رحم، ترشحات رحم، بثورات و زخم‌های رحمی و خارش رحم مورد استفاده قرار می‌گیرد. در طب مدرن شواهدی دال بر تأثیر فلبوتومی در بیماری‌های رحمی یافت نشد.

نتیجه گیری: گرچه در طب کلاسیک بجز موارد اندکی از فصد به عنوان درمان بیماری­‌ها استفاده نمی­شود، اما با توجه به استفاده از این روش در طول قرن­‌ها در درمان بیماری­‌ها از جمله بیماری­‌های رحم، جا دارد با تحقیق و پژوهش بیشتر و با انجام مطالعات کارآزمایی بالینی جایگاه واقعی آن شناسانده شود. 

لیلا شیربیگی، مریم رنجبر،
دوره ۷، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۵ )
چکیده

سابقه و هدف: پوست بزرگترین ارگان بدن است و به عنوان یک سد مکانیکی و دفاعی از آن در برابر استرس‌های داخلی و خارجی محافظت می‌نماید. اکثر بیماری‌های پوستی تهدید کننده حیات نمی‌باشند ولی درمان هزینه بر آنها و  نیز تاثیری که بر کیفیت زندگی مبتلایان می‌گذارند، پیشگیری از آن‌ها را ضروری می‌سازد. طب سنتی ایرانی علاوه بر درمان بیماری‌ها رویکرد پیشگیرانه نیز وجود دارد. هدف این مطالعه تعیین اثر مداخله در سبک زندگی بر سلامت پوست می‌باشد.

مواد و روش‌ها: در این مقاله مروری منابع طب سنتی ایرانی مانند کتاب "قانون فی طب" حکیم ابن سینا و "کامل الصناعه" حکیم اهوازی در مقایسه با بانک اطلاعاتی PubMed با هدف بررسی اثر مداخله در سته ضروریه بر سلامت پوست مورد ارزیابی و آنالیز قرار گرفت.

یافته‌ها: در طب سنتی ایرانی پیشگیری از بیماری از طریق رعایت اصول ششگانه حفظ سلامتی جز قوانین بنیادین ان می‌باشد. این اصول عبارتند از آب و هوا، تغذیه، حرکات بدنی، خواب و بیداری، احتباس و استفراغ و اعراض نفسانی. رعایت این موارد در حفظ سلامتی پوست نیز مهم است. از دیدگاه طب سنتی ایرانی هوای ناصالح، تغذیه نادرست،سکون بسیار یا انجام حرکات ورزشی درزمان نامناسب، بیخوابی، افسردگی و اضطراب باعث آسیب بدن و پوست می‌شود. تاثیر آلودگی هوا و بی خوابی در پیر شدن پوست در تحقیقات طب نوین قید شده است. همچنین در طب نوین  از تعریق به عنوان یکی از راههای پیشگیری از آکنه نام برده شده که بطور مشابه در طب سنتی ایرانی نیز به عنوان یکی از راه‌های استفراغی و در نتیجه کمک کننده برای حفظ سلامت پوست می‌باشد.

نتیجه‌گیری: طبق تحقیقات در متون طب سنتی ایرانی رعایت اصول ششگانه  حفظ سلامتی و به عبارتی دیگر اصلاح سبک زندگی افراد می‌تواند نقش اساسی در حفظ سلامت پوست بازی کند که در طب نوین به مطالب مورد نظر اشاره شده است.


نجمه مقدس، حامد ناجی اصفهانی،
دوره ۷، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۵ )
چکیده

سابقه و هدف: تا کنون بحث­‌های زیادی پیرامون علمی بودن گزاره­‌ها و مفاهیم طب سنتی و علم­ بودن این حوزه میان منتقدان و مدافعان این دانش صورت گرفته است. اشکال اساسی این مباحث این است که قبل از پرداختن به علم بودن یا نبودن این حوزه، معیارهای علم بودن به‌طور دقیق مشخص نشده است. می‌­توان گفت اولین و مشهورترین معیار ارائه شده توسط فیلسوفان علم در این زمینه که عموماً مبنای کار دانشمندان قرار گرفته است، معیار استقراگرایان است که اتکاء بر مشاهدۀ تجربی، آزمایش و استقرا را معیار علم بودن یک حوزه از دانش معرفی می­‌کند.

مواد و روش­‌ها: مطالعه به روش مطالعه کتابخانه‌ای انجام گرفت. ابتدا با تکیه بر معروف‌ترین آثار در زمینۀ فلسفه علم به معرفی دقیق معیار استقراگرایان می‌­پردازد؛ سپس نشان خواهد داد که مبنای کار شاخص­‌ترین چهره­‌های دانش طب سنتی، آزمایش و استقرا است و بنابراین می‌­توان از منظر استقراگرایان، این دانش را علم تلقی کرد.

نتیجه­ گیری:بر اساس معیار استقراگرایان، دانش طب سنتی علم به معنای نوین کلمه می‌­باشد.


محمد یوسف پور، محمد مهذی اصفهانی، محمد کمالی نژاد، جمال شمس،
دوره 7، شماره 3 - ( 9-1395 )
چکیده

سابقه و هدف: افسردگی یک اختلال روانی است که از گذشته تا حال مطرح بوده و به‌عنوان دومین علت ناتوانی تلقی می‌شود طبعاً اینگونه بیماری‌ها در طب سنتی ایرانی نیز به تفصیل مورد بحث و بررسی قرار گرفته‌اند. در این مقاله، علل و انواع مالیخولیا در طب سنتی ایرانی مورد مطالعه قرار گرفت و با افسردگی در روانپزشکی جدید مقایسه شد.

مواد وروش‌ها: تحقیق به روش مطالعه کتابخانه‌ای انجام گرفت که نظرات اطبای ایرانی در زمینه علل و انواع مالیخولیا استخراج و مورد بررسی قرار گرفت.

یافته‌ها: اطبای طب سنتی مالیخولیا را به یک اعتبار به سه نوع مغزی و سیستمیک و مراقی تقسیم کرده‌اند که بسیاری از علائم نوع مغزی آن با افسردگی در طب رایج شباهت دارد. در منابع طب ایرانی، اعتقاد بر این است که نوعاً افزایش غیرطبیعی سودای غیرطبیعی در مغز، علت بروز بیماری مالیخولیاست.

نتیجه‌گیری: طبق نظر ابن سینا، علل مالیخولیا را در سه ارگان مغز، قلب و خون باید جستجو کرد. لذا در درمان این بیماری، باید به درمان بیماری‌های قلبی و خونی نیز اهتمام داشت. به نظر می‌رسد شایسته است این نظریه توسط محققان مورد بررسی و پژوهش‌های بالینی قرار گیرد.


الهام زارعی، محمد باقر مینایی، لیلا شیربیگی،
دوره 7، شماره 3 - ( 9-1395 )
چکیده

سابقه و هدف: رنگ پوست و تغییرات آن که می‌تواند وجه مشخصه بسیاری از بیماری‌های پوستی باشد، ابزاری مهم در  تحقیقات پوستی به شمار می‌آید. این ویژگی، قابلیت تأثیرپذیری از عوامل داخلی و خارجی بدن را دارد که البته توجه به اثر عوامل داخلی در طب رایج به جز برخی از موارد بسیار اندک می‌باشد. طب سنتی ایران ضمن بیان جامع این موارد، عواملی که می‌تواند موجب تغییر رنگ پوست از حالت طبیعی شود را مورد بررسی قرار داده و در هر مورد نیز با توجه به عامل ایجادکننده راهکار درمانی متناسبی ارائه می‌دهد. هدف از این مقاله اطلاع از دیدگاه‌های طب سنتی ایرانی در مورد علل بدرنگی پوست و راه‌های ایجاد خوشرنگی در آن می‌باشد.

مواد و روش‌ها: این تحقیق به روش مطالعه کتابخانه‌ای انجام گرفت. در کتب مرجع طب سنتی ایران و نیز سایت‌ها و مقالات مربوط به موضوع،  کلمات کلیدی آن جستجو و گزارش شد.

 نتیجه‌گیری: علل بد رنگی پوست و نیز راهکارهاری درمانی آن توسط حکمای طب سنتی ایران به طور جامع مورد بحث و ریشه‌یابی قرار گرفته، این در حالی است که رویکرد طب رایج به خوشرنگ کننده‌های موضعی که اثری موقت داشته و حتی در پاره‌ای از موارد می‌تواند اثر معکوس داشته باشد معطوف شده است. بنابراین آشنایی با این علل و درمان اصولی آنها می‌تواند در رفع ریشه‌ای این مشکل اثر کامل‌تر و ماندگارتری داشته باشد.


فرشته گل فخرآبادی، فاطمه یوسف بیک، علیرضا حسن زاده، شکوه سادات حامدی،
دوره 8، شماره 2 - ( 6-1396 )
چکیده

سابقه و هدف: اسطوخودوس گیاهی از جنس Lavandula ازخانواده نعناعیان (Labiatae) در مناطق جنوبی ایران، جنوب عربستان و شمال آفریقا رشد می‌کند. گونه Lavandula sublepoidota انحصاری ایران است. نام انگلیسی این گیاهLavender  می‌باشد. این گیاه به طور گسترده در طب سنتی ایران برای درمان بسیاری از بیماری‌ها از جمله بیماری‌های مغز و اعصاب، بیماری‌های گوارشی و بیماری‌های تنفسی کاربرد دارد و از آن به‌عنوان "جاروب دماغ" یاد می‌شود. در مطالعات جدید نیز بعضی نتایج درمانی این گیاه را گزارش کردند. این مقاله دو دسته مطالعات را مورد بررسی قرار داد.
مواد و روش‌ها: تحقیق با روش مطالعه مروری انجام گرفت. با جستجو در کتب طب سنتی ایرانی اطلاعات سنتی گیاه اسطوخودوس از جمله ماهیت، رویشگاه، طبیعت، افعال و خواص استخراج گردید. سپس با بررسی کتب و مقالات جدید رویشگاه، سمیت و موارد مصرف اسطوخودوس با اطلاعات استخراج شده از منابع طب سنتی مقایسه گردید.
نتیجه گیری: مقایسه و انطباق یافته‌های سنتی و مطالعات امروزی نشانگر این است که اسطوخودوس در منابع طب سنتی می‌تواند یکی از گیاهان جنس Lavandula امروزی باشد. این مطالعه همچنین به عنوان یک شناسنامه برای این گیاه می‌تواند مطرح شده و در اختیار علاقمندان قرار گیرد.

وحید رضا نفیسی،
دوره 8، شماره 2 - ( 6-1396 )
چکیده

سابقه و هدف: در طب سنتی ایرانی، اندازه­‌گیری نبض یکی از روش‌های اصلی برای تشخیص بیماری یا وضعیت مزاج فرد به شمار می‌آید. یکی از مشکلاتی که در این روش می‌تواند به وجود بیاید، وابستگی تشخیص نهایی اجناس نبض به تجربه و خبرگی حکیم است. شاید همین عامل باعث می‌شود که این روش نتواند در کنار روش‌های پزشکی مدرن عرض اندام نماید. سوال این است که آیا می‌توان دستگاهی ساخت که این معضل را مرتفع سازد. این موضوع، هدف این تحقیق می‌باشد. در این مقاله به تشریح طراحی سیستمی برای اندازه گیری سیگنال نبض بر اساس طب سنتی ایرانی، پرداخته می‌شود.
مواد و روش‌ها: تحقیق در مرحله اول به روش اکتشافی و با استفاده از رایزنی با متخصصین طب سنتی و مهندسی پزشکی و بررسی تجربیات کشورهای دیگر انجام دستگاهی برای ثبت نبض به روش طب سنتی ایرانی ساخته شد. در مرحله دوم برای تعیین پایائی و روائی آن، تست روی ۱۲ نفر (با تکرار ۵ بار برای هر نفر) انجام و با استفاده از کتب مرجع طب سنتی، تناظر اجناس نبض در طب سنتی با ویژگی‌های کمی سیگنال‌های نبض بررسی و توصیف گردید.
یافته‌ها: تحقیق نشان داد که پایائی دستگاه برای سنجش شاخص‌های مختلف نبض متفاوت است ولی در بیشترین حالت دارای ضریب همبستگی ۰/۸۲ می‌باشد.  نهایتاً در یک جدول نیز اجناس نه گانه نبض (طبق طب سنتی) با شاخص‌های کمی سیگنال نبض معادل سازی گردیده است.
نتیجه‌گیری: به‌نظر می‌رسد که طراحی و ساخت دستگاهی که قادر به اندازه‌گیری سیگنال نبض طبق طب سنتی ایرانی باشد ممکن بوده و احتمالا می‌تواند باعث افزایش پایائی و قابلیت اطمینان نتایج تشخیصی حاصل از نباضی طب سنتی شود و امکان توسعه روش‌های طب سنتی ایرانی و فراگیر شدن آن‌ها را فراهم نماید. بنابراین بررسی تجربی و بالینی آن را توصیه می‌نمائیم.

رویا رضایی اینانلو، فرهاد سلیمانیان قره چپق، مرتضی مجاهدی،
دوره 9، شماره 3 - ( 9-1397 )
چکیده

سابقه و هدف: مفهوم مزاج از جمله کلیدی‌ترین مفاهیم مورد استفاده در طب سنتی ایرانی بوده و بسیاری از دستورات حفظ سلامتی، تشخیص و درمان بیماری‌ها بر اساس مزاج تعیین شده هر فرد با دیگران متفاوت است. دستیابی به شیوه‌های استاندارد تعیین مزاج از مهم‌ترین اولویت‌های پژوهش در طب سنتی ایرانی است. درخت تصمیم فازی یکی از الگوریتم‌های هوشمند برای طبقه‌بندی داده‌ها است. استنتاج درخت تصمیم فازی، فرآیند استفاده از نمونه‌های خاص و رسیدن به یک مدل عمومی است که هدف آن یادگیری نحوۀ طبقه‌بندی نمونه‌ها است.
مواد و روش‌ها: در این مقاله از داده‌های مربوط به تعیین مزاج افراد برای داده‌کاوی و مدل‌سازی تشخیص مزاج استفاده شد. برای این کار، درخت تصمیم فازی با الگوریتم ID۳ فازی آموزش داده شد.
یافته‌ها: دو درخت تصمیم‌گیری یکی برای گرمی، سردی و دیگری برای تری، خشکی ساخته شد و قواعد تولید شده توسط پزشکان متخصص طب سنتی ایرانی از نظر بالینی و میزان صحت قوانین ارزیابی شد.
نتیجه‌گیری: به‌نظر می‌رسد این مطالعه، اولین پژوهش صورت گرفته در حوزۀ هوشمند‌سازی تشخیص مزاج در طب سنتی ایرانی است. نتایج این پژوهش می‌تواند در سطح عملیاتی توسط متخصصان طب سنتی ایرانی استفاده شود، همچنین این پژوهش می‌تواند زمینۀ پژوهش‌های دیگر با استفاده از بهینه‌سازی و سایر الگوریتم‌های هوشمند و حتی برای تشخیص انواع سوءمزاج با داده‌های بیشتر باشد.

غلامرضا صلصالی، سید سعید اسماعیلی صابر، فاطمه عمادی، محمد غلامی فشارکی، عطیه السادات دانش، فاطمه نوجوان، عطیه سادات دانش، سید عباس هاشمی نژاد، نفیسه ظفرقندی،
دوره 10، شماره 1 - ( 3-1398 )
چکیده

سابقه و هدف: خونریزی غیرطبیعی رحمی از علل شایع مراجعه به مراکز درمانی در سنین قبل از یائسگی است. طب کل‌نگر ایرانی علل متعددی برای این مشکل بیان می‌کند. این علل را می‌توان به دو دستۀ علل رحمی و علل خونی تقسیم کرد. علل خونی شامل تغییراتی در کیفیت و کمیت خون است که چگونگی جریان یافتن خون را دستخوش تغییر می‌کند. هدف این مقاله که یک مطالعۀ کتابخانه‌ای است، بررسی تغییرات خونی مسبب خونریزی رحمی از دیدگاه طب سنتی ایرانی و تبیین آن بر اساس قوانین حاکم بر مکانیک سیالات می‌باشد.

مواد و روش ‏ها: در این مطالعه ابتدا با جستجو در کتب معتبر طب سنتی ایران علل خونریزی غیرطبیعی رحمی مطالعه شد و از آنجا که یک سری از این علل متمرکز بر تغییرات در جریان خون بود، جهت مطالعۀ رفتار جریان خون، با کلیدواژه‌های «رئولوژی»، «همورئولوژی» و «رئولوژی خون» به جستجو در پایگاه‌های معتبر علمی در بازه زمانی ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۹ پرداخته شد. سپس ارتباط رفتار جریان خون و خونریزی‌های غیر‌طبیعی رحمی تبیین شد. 
یافته‌ها: از دیدگاه طب سنتی ایرانی، یکی از علل افزایش خونریزی‌های رحمی، تغییر در کیفیت خون به صورت افزایش حرارت آن و یا افزایش حجم آب نسبت به سایر اجزاء آن و یا تغییر در کمیت خون به صورت پرخونی می‌باشد که براساس علم مکانیک سیالات، این تغییرات باعث افزایش سیالیت خون می‌شوند.
نتیجه‌گیری: شناخت مکانیسم ایجاد تغییرات در رئولوژی خون و ارتباط آن با خونریزی غیرطبیعی رحمی، افق‌های جدیدی را در پیشگیری و درمان این مشکل خواهد گشود.

روشنک مکبری‌نژاد، الهام پارسا، محمود خدادوست، آرمین زارعیان، مرتضی مجاهدی، فاطمه کارگر شریف آباد، زهرا گرجی، عاطفه سعیدی بروجنی،
دوره 10، شماره 1 - ( 3-1398 )
چکیده

 سابقه و هدف: امروزه مشکلات معده از شیوع بالایی برخوردارند. در طب ‌سنتی ایرانی با زیر بنای مزاج، توصیه ‏ها بر پایۀ اصلاح سبک زندگی است، تا با اصلاح سبک زندگی و بهبود آن سلامتی را حفظ کنیم.
مواد و روش‌ها: در این مطالعه از نوع مروری-کتابخانه‌ای، توصیه‌های حفظ سلامتی (حفظ الصحه) معده از منابع معتبر طب سنتی جمع‏ آوری شد. پس از جمع‌آوری و طبقه‌بندی داده‌ها، عواملی بیان شد که توجه به آن‌ها سبب حفظ سلامتی و پیشگیری از بیماری‌های معده می‌شود.
یافته‌ها: در طب ایرانی، سلامت معده جهت حفظ سلامت کل بدن، نقش کلیدی داشته و دستورات دقیقی برای حفظ سلامت آن ارایه شده است. زمان غذا خوردن، میزان غذا، نوع غذا، جویدن کافی غذا، فاصلۀ مناسب بین فعالیت بدنی و غذا، پرهیز از غذاخوردن در حالت روانی نامناسب، زمان نوشیدن آب از مهم‌ترین توصیه‌های طب سنتی ایرانی جهت حفظ سلامتی معده می‌باشد.
نتیجه‌گیری: با توجه به اینکه طب سنتی ایرانی نظر خاصی به معده و سلامتی آن دارد و توصیه‌های تغذیه‌ای فراوانی جهت سلامت معده ارائه کرده است که در طب مدرن کمتر به آن توجه شده و همچنین اهمیت نحوۀ تغذیه در سلامت انسان، رعایت توصیه‌های تغذیه‌ای مد نظر طب ایرانی می‌تواند در پیشگیری بسیاری از بیماری‌ها و خصوصاً بیماری‌های گوارشی مؤثر باشد. پیشنهاد می‌شود تأثیرگذاری تک‏تک توصیه‌های مدنظر منابع طب ایرانی در پژوهش‌های آینده بررسی شود تا امکان استفادۀ کاربردی از آن‌ها در نظام سلامت فراهم شود.


صفحه 1 از 2    
اولین
قبلی
۱
 

مجله طب سنتی اسلام و ایران Journal of Islamic and Iranian Traditional Medicine

Creative Commons License
This Journal is licensed under a Attribution-NonCommercial 4.0 International License

Persian site map - English site map - Created in 0.09 seconds with 45 queries by YEKTAWEB 4699