سابقه و هدف: انجیر یکی از گیاهانی است که در قرآن از آن یاد شده است و همچنین جایگاه ویژهای در طب سنتی دارد. انجیر بهعنوان یکی از اجزای رژیم غذایی بهبود دهنده سلامتی مدیترانه که بهطور گسترده در سراسر دنیا هم بهعنوان دارو و هم بهعنوان منبع غذایی مورد استفاده قرار میگیرد. این مطالعه با هدف ایجاد مروری کامل بر جایگاه انجیر در دین، طب سنتی، ترکیبات و فعالیتهای دارویی و درمانی آن انجام شد. مواد و روشها: در این مطالعۀ مروری، پایگاههای SID، Medline، Pub med، Science Direct و ISI، ISC جهت جستجوی منابع و مقالات مرتبط مورد استفاده قرار گرفتند. قرآن مجید، تفاسیر قرآن، احادیث و روایات اسلامی و همچنین کتب معتبر طب سنتی، گیاهان دارویی بررسی شد. جستجو براساس کلید واژههای انجیر، قرآن، ترکیبات مغذی، گیاهان دارویی، و واژههای Fig، Ficus carisa، Holy Quran، Anticancer effect، Medicinal plant و از سالهای ۱۹۹۴ - ۲۰۱۳ صورت گرفت، دادهها استخراج و نتایج بهدستآمده دستهبندی شد. یافتهها: نتایج این بررسی نشان داد که علاوه بر قرآن، احادیث متعددی بر مصرف انجیر تأکید داشتند و انجیر از دیرباز بهعنوان یک گیاه دارویی مورد استفاده قرار میگرفته است. ترکیبات مختلف موجود در انجیر بهخصوص وجود آنتیاکسیدانهای فراوان، آن را به یک عامل حفاظتی و حتی پیشگیریکننده در برابر آسیبهای اکسیداتیو تبدیل کرده است. نتایج مثبت درمانی آن بر روی ردههای سلولهای سرطانی و حیوانات آزمایشگاهی نیز مؤید نقش آن در درمان بیماریهای مختلف از جمله سرطان است. نتیجهگیری: انجیر دارای ترکیبات مفید با خواص درمانی است. تأثیر این ترکیبات بهواسطۀ وجود فعالیت آنتیاکسیدانی آنهاست که در درمان بسیاری از بیماریها از جمله انواع سرطانها حائز اهمیت است. این یافتهها میتواند تاحدودی تأکید دین مبین اسلام و شواهد طب سنتی در مورد انجیر را نشان دهد.
Amjadi O, Rafiei A, Yousefpour M. Medical astonishing of fig and its hidden mysteries in the holy Quran and traditional medicine. jiitm 2014; 5 (3) :230-244 URL: http://jiitm.ir/article-1-433-fa.html
امجدی امالبنین، رفیعی علیرضا، یوسفپور محمد. شگفتیهای درمانی انجیر و رازهای نهفتۀ آن در قرآن و طب سنتی. مجله طب سنتي اسلام وايران. 1393; 5 (3) :230-244