سابقه و هدف: خداوند در ماه مبارک رمضان روزه را واجب کرده است. در این ماه، زمان خوردن و آشامیدن محدود به سحر و افطار است. درواقع یکی از فلسفههای روزه، حفظ سلامتی است، اما مشاهده میشود سلامتی بعضی افراد در ایام روزهداری دچار اختلال میشود. هدف این مطالعه، استخراج اصول خوردن و آشامیدن در ماه مبارک رمضان است، تا افراد بیشتری بتوانند از این فریضه بهرهمند شوند. مواد و روشها: این بررسی یک مطالعه کیفی است که مطالب ابتدا تجزیه و تحلیل و سپس دستهبندی شدهاست و منابع تحقیق در برخی از کتب معتبر طب سنتی ذکر شده است. یافتهها: یافتههای حاصل عبارتست از نه اصل، که به شرح زیر است: همزمانی افطار و شام؛ نوشیدن مایعات، یک الی دو ساعت پس از شام؛ خوردن میوهجات، شب قبل از خواب؛ الزام به خوردن سحری، نوشیدن مایعات کافی قبل از سحری (نه پس از آن)؛ پرهیز از تنوع غذایی در افطار و سحر؛ پرهیز از همزمانی خوردن برخی از خوراکیها؛ پیشگیری از یبوست و پرهیز از خوابیدن بین اذان صبح تا طلوع آفتاب. نتیجهگیری: روزه، عبادتی است که فواید جسمانی هم به دنبال دارد. برای بهرهمندی از این فواید، لازم است در خوردن و آشامیدن اصولی را رعایت کرد. عدم رعایت این اصول، نهتنها باعث کاهش یا عدم بهرهمندی از این فواید میشود، بلکه میتواند باعث بیماری شده و توفیق روزهداری را از انسان سلب کند.
Ilkhani R, Rostami A. Principles of eating and drinking during Ramadan from the perspective of Iranian traditional medicine. jiitm 2014; 5 (3) :256-262 URL: http://jiitm.ir/article-1-438-fa.html
ایلخانی رضا، رستمی علی. اصول خوردن و آشامیدن در ماه مبارک رمضان از دیدگاه طب سنتی ایران. مجله طب سنتي اسلام وايران. 1393; 5 (3) :256-262