:: دوره 9، شماره 1 - ( بهار 1397 ) ::
جلد 9 شماره 1 صفحات 101-95 برگشت به فهرست نسخه ها
بادرَنجبویه
غلامرضا امین ، محبوبه بزرگی ، مهناز خانوی ، امیر خلج ، بهزاد ذوالفقاری ، آزاده رئیس دانا ، میثم شیرزاد ، امیرمهدی طالب ، محمدرضا شمس اردکانی، روجا رحیمی*
چکیده:   (5439 مشاهده)
بادرنجبویه یکی از گیاهان پرکاربرد در طب ایرانی است و توسط حکما به‌عنوان یک داروی شادی‌آور و برای مواردی نظیر تقویت مغز و حافظه، تقویت قلب و رفع تنگی نفس تجویز می­شده است. در مورد مشخصات گیاه شناسی، مطالب بسیاری در منابع مکتوب طب ایرانی آورده شده اما نظر واحدی در مورد ماهیت بادرنجبویه وجود ندارد. در این مقاله گونه‌های منتسب به بادرنجبویه مورد بررسی قرار گرفت و گیاه‌شناسی آنها با آنچه در خصوص ماهیت بادرنجبویه در منابع طب ایرانی عنوان شده بود مقایسه شد. امروزه سه گونه شاملMelissa officinalis L.   ،L. Asperugo procumbens و .LDracocephalum moldavica   تحت عنوان بادرنجبویه مطرح هستند. در مجموع و باتوجه به بررسی‌های انجام شده، شرح مذکور در منابع طب ایرانی به‌‏طور عمده با خصوصیات M.officinalis متعلق به خانوادۀ نعنا مطابقت دارد و در برخی موارد ماهیت گیاه به خصوصیات  D.moldavica متعلق به خانوادۀ نعنا که امروزه بادرَشبی نامیده می‌شود نزدیک است. لیکن از آن جایی که A.procumbens متعلق به خانوادۀ گاوزبان در رویشگاه M.officinalis به وفور یافت می‌شود مقدار زیادی از این گیاه همراه بادرنجبویه وجود دارد. در حال حاضر نیز عمدۀ نمونۀ بازار گیاهان دارویی ایران متعلق به A.procumbens  می‌باشد.
متن کامل [PDF 133 kb]   (1648 دریافت)    
نوع مطالعه: مروري | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1396/12/12 | پذیرش: 1397/1/30


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 9، شماره 1 - ( بهار 1397 ) برگشت به فهرست نسخه ها