[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
:: دوره 8، شماره 4 - ( زمستان 1396 ) ::
جلد 8 شماره 4 صفحات 467-463 برگشت به فهرست نسخه ها
بیماری‌های دندان و روش‌های درمانی آن در تمدن اسلامی
محبوبه فرخنده‌زاده* ، مصطفی گوهری فخرآباد
چکیده:   (9779 مشاهده)
سابقه و هدف: دانش دندان‌پزشکی در تمدن اسلامی رشته‌ای مستقل از پزشکی محسوب نمی‌شد. پزشکان اسلامی دربارۀ طبیعت دندان، بیماری‌ها، علل و راه‌های درمان آن بررسی‌های بسیاری انجام دادند. آنان بیماری‌های مختلف دندان را تحت عناوین متنوعی مانند پوسیدگی، تغییر اندازه و رنگ، شکستگی، ساییدگی، سوراخ شدن، کرم‌خوردگی، کُندی و لق‌شدن دندان به‌طور دقیق توصیف کرده و کوشیدند علل ایجاد هر یک را توضیح دهند.
مواد و روش‌ها: این پژوهش مبتنی بر متون کهن پزشکی انجام گرفته‎است. مهم‌ترین این منابع عبارتند از: فردوس الحکمه ابن ربّن‏‌طبری، قانون ابن‏‌سینا، کامل الصناعه علی‎بن‏‌عباس مجوسی و الحاوی رازی. در کنار آن از آثار جرجانی و معالجات البقراطیه احمد طبری و پزشکان مسلمان تا آغاز دوره صفویه (حک:۹۰۷ تا ۱۱۳۵ق) نیز استفاده شده است. با این حال مطالب دست اول در چهار منبع نخست یافت می‌شود. روش پژوهش در این مقاله به‌صورت توصیفی است و در ادامه تلاش نویسندگان آن بود که یافته‌ها و دستاوردهای دندان‌پزشکی مسلمانان را با دندان‌پزشکی نوین -تا حد امکان- مطابقت دهند.
یافته‌ها: پزشکان مسلمان پیشگیری از بیماری را بر درمان مقدّم می‌دانستند؛ بنابراین توصیه به کاربرد دهان‌شویه، مسواک‌کردن، نخوردن برخی از موادّ خوارکی مانند ترشی‌ها، شیرینی‌ها، خوردنی‌های بسیار سرد و بسیار گرم، مالیدن روغن بر دندان‌ها به جهت حفظ سلامتی و ارتقای بهداشت دهان و دندان بوده است. به باور پزشکان مسلمان بسیاری از بیماری‌های دندان، معلول طبع آدمی و رطوبت لثه است، از این‎رو داروهایی برای تغییر مزاج و خشک‌کردن لثه تجویز می‌کردند. روش‌های درمانی شامل تجویز دارو، بادکش‌گذاشتن، داغ‌گذاری بر روی دندان، حجامت و فصد بود که داروها به روش جویدنی یا داروهایی ساختنی که بر دندان چسبانده می‌شد، مالیدنی و مضمضه‌کردن استفاده می‌شد. علاوه بر کاربرد دارو، پزشکان از ابزارهای خاص دندان‌پزشکی برای مداوا استفاده می‌کردند. پرکردن دندان، ترمیم دندان‌های پوسیده و شکسته، سفت‌کردن دندان‌های لق شده و جرم‌گیری از جمله روش‌های معمول برای مداوای دندان بود.
بحث و نتیجه‌گیری: شیوه پیشگیری و مداوای دندان‌های ناسالم در طب سنتی که با تجویز داروهای گیاهی و حیوانی بود، به شناسایی گیاهان دارویی و اثربخشی آنها در درمان بیماری‌ها دلالت دارد. بنابراین روش طبابت و داروهای کاربردی پس از تأیید می‌تواند در دندان‌پزشکی نوین مورد استفاده قرار گیرد.
واژه‌های کلیدی: دندان‌پزشکی مسلمانان، بیماری‌های دندان، مسواک‌زدن
متن کامل [PDF 244 kb]   (4885 دریافت)    
نوع مطالعه: اصيل پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1396/6/22 | پذیرش: 1396/8/26
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Farkhondehzadeh M, Gohari Fakhrabad M. Dental diseases and therapeutic methods in Islamic civilization. jiitm 2018; 8 (4) :463-467
URL: http://jiitm.ir/article-1-920-fa.html

فرخنده‌زاده محبوبه، گوهری فخرآباد مصطفی. بیماری‌های دندان و روش‌های درمانی آن در تمدن اسلامی. مجله طب سنتي اسلام وايران. 1396; 8 (4) :463-467

URL: http://jiitm.ir/article-1-920-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 8، شماره 4 - ( زمستان 1396 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله طب سنتی اسلام و ایران Journal of Islamic and Iranian Traditional Medicine

Creative Commons License
This Journal is licensed under a Attribution-NonCommercial 4.0 International License

Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 37 queries by YEKTAWEB 4645