:: دوره 6، شماره 4 - ( زمستان 1394 ) ::
جلد 6 شماره 4 صفحات 304-298 برگشت به فهرست نسخه ها
کاربرد درمانی صبر زرد (آلوورا) در قشم
خدیجه امامی* ، ژیلا مشیری ، هما حاجی علیمحمدی
چکیده:   (10042 مشاهده)

سابقه و هدف: گیاه صبر زرد (آلو­ورا) بومی مناطق آفریقایی و گرم و خشک است و در مناطق جنوبی ایران به­‌صورت خودرو یافت می­‌شود. وقتی برگ آن بریده شود، ژلی از داخل گیاه خارج می­‌شود که اثر دارویی خارق‌­العاده­ای دارد. نخستین بار مصری­‌ها این گیاه را برای درمان زخم­‌ها، سوختگی‌­ها و عفونت‌­ها به­‌کار بردند. از دهه ۱۹۳۰ به بعد تحقیقات علمی و وسیعی بر روی ترکیبات و خواص دارویی این گیاه انجام شد و قدرت عجیب ژل صاف­‌شده این گیاه در درمان زخم‌­ها و سوختگی­‌ها به تأیید رسید. از آلوورا - که امروز در تمام دنیا کاشته می­‌شود -  برای درمان گستره وسیعی از بیماری­‌ها از انواع میگرن گرفته تا سوءهاضمه، درمان جوش و سوختگی استفاده می‌شود. دانشی که مردم بومی از محیط اطراف خود به­‌ویژه گیاهان دارند، بسیار باارزش است و ثبت و نگهداری این اطلاعات که به­‌سرعت در حال نابودی­‌اند، لازم و ضروری است. هدف از این پژوهش، بررسی گیاه صبر زرد (آلووورا)، از جمله گیاهان دارویی جزیره قشم است.

مواد و روش­‌ها: در این پژوهش با استفاده از روش­‌های مشاهده و مصاحبه و نیز استفاده از منابع کتابخا‌نه­ای به جمع­آوری دانش چندین ساله آنها پرداخته‌شده­ و اطلاعات گوناگون گیاه شامل؛ خصوصیات گیاه، کاربردهای آن، نحوه درمان محلی و  مصارف سنتی و ... گردآوری شد.

نتیجه‌­گیری: نتایج نشان داد که؛ علی­رغم پیشرفت روزافزون دانش پزشکی استفاده از گیاهان دارویی و روش­‌های درمان سنتی در منطقه همچنان رایج است و باتوجه به مساعد بودن شرایط اقلیمی منطقه، می­‌توان به کشت وسیع این گیاه پرداخت.

واژه‌های کلیدی: آلوورا، صبر زرد، بیماری، دانش بومی، قشم
متن کامل [PDF 230 kb]   (3541 دریافت)    
نوع مطالعه: اصيل پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1394/12/2 | پذیرش: 1394/12/2


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 6، شماره 4 - ( زمستان 1394 ) برگشت به فهرست نسخه ها