:: دوره 1، شماره 2 - ( تابستان 1389 ) ::
جلد 1 شماره 2 صفحات 188-185 برگشت به فهرست نسخه ها
اسپرزه
احمد امامی ، غلامرضا امین ، عباس حاجی آخوندی ، محبوبه خاتم ساز ، مهناز خانوی* ، بهزاد ذوالفقاری ، روجا رحیمی ، ابوالقاسم سلطانی ، محمد رضا شمس اردکانی ، میثم شیرزاد
چکیده:   (29075 مشاهده)

اسپرزه، گیاهی است از تیره‌ی بارهنگ که در متون طب سنّتی با نام‌های مختلفی از قبیل اسفرزه، اسپغول، اسفیوش، بزر قطونا و بنگو در سه رنگ متفاوت دانه شامل سفید، قرمز و سیاه معرفی گردیده‌ است. در این مقاله سعی شده است با توجّه به مشخصاتی که در منابع طب سنّتی ذکر شده‌اند، نام یا نام‌های علمی مناسبی برای اسپرزه تعیین شود. نتایج نشان داد مشخصاتی که در کتب طب سنّتی برای اسپرزه توضیح داده ‌شده است، با دو گونه‌ی بومی و مطرح از جنس Plantago در ایران،P. ovata Forssk و .P. psyllium L مطابقت دارد که می‌توان آن‌ها را با نام‌های پیشنهادی «اسپرزه» برای گونه‌ی P. ovata Forssk و «اسپرزه‌ی بارهنگی» برای گونه‌ی ‏. p.syllium L از یکدیگر تفکیک نمود

واژه‌های کلیدی: طب سنّتی ایران، اسپرزه، تیره‌ی بارهنگ، اسپرزه‌ی بارهنگی.
متن کامل [PDF 2286 kb]   (3166 دریافت)    
نوع مطالعه: اصيل پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1391/7/23 | پذیرش: 1394/2/20


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 1، شماره 2 - ( تابستان 1389 ) برگشت به فهرست نسخه ها