سابقه و هدف: تغذیه سالم جایگاه والایی در اسلام دارد. در آیات قرآنی، پس از توجه دادن انسان به غذا، سخن از گیاهان به میان آورده شده است. انار با نام علمی .PunicagranatumL و نام قرآنی الرّمان، سه بار در آیات قرآن کریم آورده شده است. این میوه بواسطه دارا بودن ترکیبات فعال زیستی متعدد، نقش مهمی در پیشگیری و درمان انواع اختلالات مزمن دارد. هدف از مطالعه حاضر، مرور خواص سلامتبخش انار از دیدگاه قرآن کریم و علم تغذیه بود. مواد و روشها: در این مطالعه مروری، با تعمق در آیات قرآن و تمامی مقالات ثبت شده در پایگاههای اطلاعاتی علمی با نامهای PubMed، Web of ScienceوGoogle Scholar از سالهای ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۴ با کلید واژههای انار، اسلام، بیماری، تغذیه و قرآن، نتایج بدست آمد و مورد بحث قرار گرفت. یافتهها: ترکیبات موثر موجود در انار از طریق غیرفعالسازی آنزیمهای پیشالتهابی، توقف رشد تومور و افزایش تنظیمی پروتئینهای سرکوب کننده رشد تومور در پیشگیری از انواع سرطانها مفید است. مهار آنزیمهای دخیل در سنتز چربیها و افزایش سنتز و ترشح انسولین از سلولهای بتای پانکراس و افزایش حساسیت آنها به ترتیب مهمترین مکانیسمهای مربوط به کاهش چربی و قند خون میباشند. اثرات ضد چاقی انار به مهار آنزیم لیپاز پانکراسی و اثرات ضدعفونت به ترکیبات مهار کننده رشد باکتریها مربوط است. نتیجهگیری: با در نظر گرفتن تاکید قرآن کریم بر اثرات مفید انار و از طرفی وجود شواهد علمی کافی راجع به اثرات پیشگیری کنندگی آن، گنجاندن این میوه در رژیم غذایی پیشنهاد میگردد.
Khajebishak Y, Payahoo L. Pomegranate: Its health effects from the Holy Quran and nutrition science view. jiitm 2015; 5 (4) :310-323 URL: http://jiitm.ir/article-1-446-fa.html
خواجه بیشک یاسر، پیاهو لاله. انار: دیدگاه قرآن کریم و مروری بر اثرات سلامتبخش آن از نظر علم تغذیه. مجله طب سنتي اسلام وايران. 1393; 5 (4) :310-323