:: دوره 5، شماره 2 - ( تابستان 1393 ) ::
جلد 5 شماره 2 صفحات 168-159 برگشت به فهرست نسخه ها
مدیریت اطلاعات طب سنتی
آزیتا عاقبتی* ، رضا صفدری ، حسین درگاهی ، اشرف الدین گوشه گیر
چکیده:   (11164 مشاهده)

سابقه و هدف: باتوجه به گسترش روزافزون طب سنتی سازمان جهانی بهداشت به موضوع مدیریت اطلاعات طب سنتی و ضرورت دستیابی به دانش موجود از طریق تبادل اطلاعات صحیح و ایجاد شبکه‌های ارتباطی و همچنین حفاظت و حمایت از منابع دانش طب سنتی اشاره کرده است. به‌کارگیری طب سنتی در کشورهای در حال توسعه و همچنین کشورهای توسعه‌یافته به صورت روزافزونی در حال گسترش است. مطالعه حاضر به منظور توسعه فرآیند مدیریت اطلاعات طب سنتی صورت گرفته است.
مواد و روش‌ها: بررسی حاضر مطالعه توصیفی بوده که با استفاده ازکتب، مقالات، مجلات داخلی و خارجی تخصصی و سایر مستندات مکتوب در این زمینه همچنین سایت‌های قابل‌دسترسی اینترنت و بانک‌های اطلاعات الکترونیک صورت گرفته است.
یافته‌ها: باوجود گسترش روزافزون طب سنتی اطلاعات در این زمینه توسعه نیافته است. گسترش اطلاعات از طریق منابع مبتنی بر وب, ارتباط مناسب با پزشکان و بسته‌های اطلاعات دارویی سبب توسعه اطلاعات و کیفیت درمان می‌شود. سازمان جهانی بهداشت به یک مرجع مناسب و معتبر برای تبادل اطلاعات صحیح طب سنتی تبدیل شده و پایگاه داده جهانی طب سنتی پایگاه داده جهانی گیاهان دارویی و طبقه‌بندی اولیه فراورده‌های گیاهی را ایجاد کرده است. توصیه سازمان جهانی بهداشت در ارتباط با مستندسازی و نگهداری مدارک بالینی طب سنتی شامل: ثبت شکایت اولیه، تاریخچۀ پزشکی، یافته‌های بررسی فیزیکی، بررسی تشخیص و طرح درمان، رعایت محرمانگی و رضایت بیمار، بیمه و گزارشات قانونی است. مستندسازی منسجم و مناسب منجر به ارزیابی وضعیت بیمار و پاسخ به درمان شده و عناصر داده باید جهت مقایسه استاندارد شوند. با توسعه سیستم پرونده الکترونیک سلامت در آینده امکان انتقال اطلاعات وجود دارد و همچنین ثبت اطلاعات و داده‌ها و ارزیابی وضعیت بیمار بهتر انجام می‌شود. سازمان جهانی بهداشت ترمینولوژی استاندارد بین المللی طب سنتی که به عنوان اطلاعات اساسی و بنیادی برای فهم بهتر اقدامات، تحقیقات و آموزش و ایجاد یک پایگاه داده برای بازیابی مقالات می‌باشد را منتشر کرده است. فصل ۲۳ کتاب ICD- ۱۱ برای ایجاد طب سنتی مبتنی بر شواهد، ترمینولوژی، طبقه‌بندی تشخیص‌ها و مداخلات توسعه یافته است و به طور گسترده‌ای در پروژه طبقه‌بندی بین‌المللی طب سنتی (ICTM) که طیف وسیعی از دانش طب سنتی سرتاسر جهان را فراهم می‌کند استفاده می‌شود.
بحث و نتیجه‌گیری: باتوجه به توسعه طب سنتی تداخلات درمانی و عوارض دارویی طب سنتی و طب رایج سبب بروز خطر برای بیماران می‌شود. گسترش اطلاعات معتبر و ارتباط مناسب بیماران و پزشکان در این زمینه راه‌گشا خواهد بود. مستندسازی استاندارد وجود پایگاه داده جهانی, نام‌گذاری و طبقه‌بندی بین‌المللی، یکپارچگی اطلاعات و توسعه آمار جهانی را فراهم می‌کند. توسعه اطلاعات و فرآیند مدیریت اطلاعات نقش گسترده‌ای در بهبود مراقبت بیماران دارد.

واژه‌های کلیدی: طب سنتی، پایگاه داده، اطلاعات
متن کامل [PDF 426 kb]   (5456 دریافت)    
نوع مطالعه: اصيل پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1392/12/11 | پذیرش: 1393/4/13


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 5، شماره 2 - ( تابستان 1393 ) برگشت به فهرست نسخه ها