مقدمه: تغذیه مطلوب یکی از مهمترین فاکتورها در یک بارداری سالم محسوب میشود که با سلامت مادران، میزان بروز شکایات مربوط به دوران بارداری، رشد و نمو جنین و خطرات حین زایمان ارتباط مستقیم دارد. طی دهههای اخیر استفاده از طب جایگزین و مکمل افزایش قابل توجهی داشته است. در این بین استفاده از گیاهان دارویی به دلیل مشکلات و عوارض مصرف داروهای شیمیایی در حال افزایش است. مصرف خودسرانه و عدم توجه به عوارض این گیاهان دارویی، سلامت مادر و جنین را به خطر خواهد انداخت. روش ها: با بررسی منابع در دسترس طب سنتی در مورد اصول تغذیهای مربوط به دوران بارداری و نیز بررسی منابع طب رایج در این خصوص مقاله حاضر تدوین گردید. نتایج: در منابع طب رایج اصول تغذیه در دوران بارداری بر مبنای میزان کیلوکالری، ماکرونوترینتها و میکرونوترینتهای دریافتی نگاشته شده است و عوارض عدم دریافت کافی هر کدام از این موارد به تفصیل بیان شده است؛ اما در مورد مکملهای گیاهی به طور خیلی مختصر بحث شده است که بیانگر محدود بودن تحقیقات در این زمینه است. در منابع طب سنتی در فصلی با عنوان "تدبیر حبالی" به تفصیل به وضعیت تغذیهای و بایدها و نبایدهای آن در دوران بارداری پرداخته شده است. به طور خلاصه باید گفت زنان در دوران بارداری باید از گروههای غذایی با ویژگیهای صالح الکیموس، لطیف و معتدل استفاده کنند و از گیاهان با خاصیت قاعدهآوری یا گیاهان تراتوژن پرهیز نمایند. بحث: با و جود اهمیت و منافع استفاده از گیاهان دارویی در بارداری، استفاده غیر علمی از این گیاهان میتواند بسیار پر عارضه و خطرساز باشد بنابراین آگاهی رسانی به زنان باردار در خصوص عوارض گیاهان دارویی در بارداری برای ارتقای سلامت مادران و نوزادان و سلامت عمومی جامعه ضروری است.
Dehestani Ardakani M, Jamali F, Momeni M, Rezayat A, Yavari M. Nutrition in pregnancy, from Iranian traditional medicine to conventional medicine. jiitm 2014; 4 (4) :343-358 URL: http://jiitm.ir/article-1-305-fa.html
دهستانی اردکانی منیره، جمالی فاطمه، مومنی مهدیه، رضایت آزاده، یاوری مریم. تغذیه دردوران بارداری: از طب سنتی ایران تا پزشکی رایج. مجله طب سنتي اسلام وايران. 1392; 4 (4) :343-358