:: دوره 12، شماره 3 - ( پاييز 1400 ) ::
جلد 12 شماره 3 صفحات 246-233 برگشت به فهرست نسخه ها
مطالعۀ دانش بومی و مصارف سنتی برخی از گیاهان دارویی در منطقۀ بلوچستان ایران
مریم دیده‌ور ، محمدتقی عبادی* ، معصومه حسن بارانی ، روجا رحیمی
چکیده:   (1999 مشاهده)
سابقه و هدف: علم اتنوبوتانی به تحقیق و بررسی چگونگی به‌‏کارگیری مردم یک قوم، فرهنگ یا منطقۀ خاص از گیاهان بومی موجود در آن منطقه می‌پردازد. با توجه به اینکه روش‌ها و موارد مصرف گیاهان دارویی در مناطق مختلف متفاوت است، پژوهش حاضر با هدف آشنایی با فرهنگ استفادۀ سنتی از گیاهان دارویی منطقۀ بلوچستان جهت درمان بیماری‌ها انجام شد.
مواد و روش‌ها: به این منظور پس از شناسایی گیاهان منطقه به‌طور هم‌زمان نام محلی، خواص دارویی، نحوۀ استفاده و سایر اطلاعات مربوط به گونه‌ها گردآوری شد.
یافته‌ها: در این مطالعه ۲۰ گونۀ گیاهی متعلق به ۱۸ خانواده بررسی شد. بیشترین کاربرد دارویی گونه‌های مورد بررسی در این منطقه در درمان بیماری‌های گوارشی (۸ گونه، ۲۹/۶ درصد)، مسکن و درمان کوفتگی (۶ گونه، ۲۲/۲ درصد) و کاهش قند خون و چربی خون (۵ گونه، ۱۸/۵ درصد) و کمترین آن بیماری‌های چشم (۱ گونه، ۳/۷ درصد) می‌باشد. بررسی نوع مصرف گیاهان بیانگر این نکته بود که بیشترین نوع مصرف به‌صورت جوشانده و ضماد است.
نتیجه‌گیری: با توجه به کثرت گیاهان دارویی در این منطقه و استفادۀ وسیع مردم بومی از آن‌ها جهت درمان بسیاری از بیماری‌ها می‌توان با مطالعات بیشتر به‌ویژه در دسته‌بندی بیماری‌ها به نتایج راه‌گشایی در زمینۀ کاربرد گیاهان دارویی در درمان بیماری‌ها دست یافت.
واژه‌های کلیدی: گیاهان دارویی، اتنوبوتانی، بیماری‌های گوارشی، مسکن
متن کامل [PDF 325 kb]   (1931 دریافت)    
نوع مطالعه: اصيل پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1400/4/14 | پذیرش: 1400/7/10


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 12، شماره 3 - ( پاييز 1400 ) برگشت به فهرست نسخه ها