:: دوره 12، شماره 1 - ( بهار 1400 ) ::
جلد 12 شماره 1 صفحات 14-1 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی مکانیسم مولکولی کاهش بیوسنتز آفلاتوکسین B1 تحت‌تأثیر عصاره‌های گیاهان دارویی انجدان طیب (Heracleum persicum) و حرمل (Peganum harmala) برگرفته از دانش طب سنتی ایرانیان
نسیم صفری* ، رقیه همتی ، مهران میراب‌زاده اردکانی ، امید عینی
چکیده:   (3171 مشاهده)
سابقه و هدف: (AFB1) Aflatoxin B1تولید‏شده توسط چندین گونه از آسپرژیلوس، مشکل و تهدید جدی در زمینۀ کشاورزی و پزشکی می‌‏باشد و به‌علت خصوصیات کارسینوژنیک، موتاژنیک، تراتوژنیک، سمیت کبدی و نقص سیستم ایمنی جزو کلاس اول مواد سرطان‏‌زای انسانی طبقه‏‌بندی شده است‏ و بسیاری از محصولات کشاورزی را در سراسر جهان آلوده می‏‌کند. استفاده از ترکیبات طبیعی که قادر به جلوگیری از تولید آفلاتوکسین هستند، می‏‌تواند یک استراتژی جایگزین برای محدودکردن آلودگیهای مواد غذایی و خوراک دام در راستای کشاورزی پایدار باشد.
مواد و روش‏‌ها: در این مطالعه با استناد به گیاهان دارویی استفاده‌شده در کنترل آفات که در منابع مکتوب طب و کشاورزی سنتی ایران ذکر شده بود، اثر مهار رشد قارچی و ممانعت از تولید آفلاتوکسین B1 توسط عصاره‏‌های گیاهان دارویی گلپر (Heracleum persicum) و اسپند (Peganum harmala) بررسی شد. همچنین بررسی مکانیسم‌‏های مهار رشد قارچ و مهار بیوسنتز AFB1 در سطح مولکولی و رونویسی، توسط آنالیز LC-MS و آنالیز ژنی برخی از ژن‌های کلیدی (aflM، aflP و aflR) موجود در خوشۀ ژنی تولید AFB1 موردمطالعه قرار گرفت‏.
یافته‌‏ها: نشان داده شد که عصاره‏‌های گیاه دارویی گلپر در غلظت 4 و اسپند در غلظت 6 میلی‌‏گرم در میلی‏‌لیتر اثر مهار‏کنندگی 100 درصد تولید آفلاتوکسین B1 را با وجود عدم ممانعت از رشد کامل قارچ دارد. نتایج این مطالعه نشان داد که اضافه‌شدن 4 میلی‏‌گرم در میلی‌‏لیتر عصارۀ گلپر در محیط کشت قارچ Aspergillus flavus تقریباً به مهار کامل بیان ژن‌های aflM، aflP منجر می‌شود. در حضور عصاره‌‏های موردمطالعه، سطح بیان ژن‏‌های aflM، aflP و aflR موجود در خوشۀ ژنی بیوسنتز AFB1 کاهش یافت و در برخی غلظت‏‌ها متوقف شد.
نتیجه‏‌گیری: براساس مطالعۀ حاضر نشان داده شد که مهار بیوسنتز آفلاتوکسین به‌دلیل کاهش سطح بیان ژن‏‌های موجود در خوشۀ ژنی بیوسنتز آفلاتوکسین در اثر غلظت‏‌های ذکرشده عصاره‏‌های گلپر و اسپند اتفاق می‌افتد. در میان ژن‏‌های موردمطالعه ژن aflP بیشترین هماهنگی را با کاهش تولید آفلاتوکسین نشان داد. نتایج این مطالعه می‏‌تواند شواهدی بر کارا‌بودن استفاده از این ترکیبات در مواد غذایی، خوراک دام و گیاهان دارویی مستعد به این آلودگی باشد.
واژه‌های کلیدی: آفلاتوکسین B1، آسپرژیلوس، بیان ژن، انجدان طیب، حرمل
متن کامل [PDF 290 kb]   (1269 دریافت)    
نوع مطالعه: اصيل پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1399/5/2 | پذیرش: 1400/3/10


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 12، شماره 1 - ( بهار 1400 ) برگشت به فهرست نسخه ها