:: دوره 9، شماره 4 - ( زمستان 1397 ) ::
جلد 9 شماره 4 صفحات 320-309 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی داروهای قلبی بر پایۀ سنگ‌های معدنی در طب سنتی ایران
یاسمن واحدی مزدآبادی ، محبوبه بزرگی ، فاطمه فرجادمند ، ماریا بینش مروستی ، تهمینه اکبرزاده ، ‌مهناز خانوی ، مینا سعیدی*
چکیده:   (4812 مشاهده)
سابقه و هدف: در حال حاضر، بیماری­‌های قلبی در زمرۀ بیماری­‌های شایع و مزمن قرار داشته و به‌‏عنوان یکی از دلایل اصلی مرگ و میر در جهان به‏ شمار می‏‌روند. درمان بیماری­های قلبی هزینه­بر بوده و همچنین به دلیل ماهیت مزمن بیماری، عوارض جسمی و روحی فراوانی برای بیمار به همراه دارد. بنابراین، پیشگیری از بیماری­‌های قلبی علاوه بر ارتقاء سلامت افراد، منافع اقتصادی، اجتماعی و فردی بسیاری را نیز در بر خواهد داشت. در این راستا، طب سنتی ایران راهکارهای بسیار کارآمد و کاربردی در خصوص پیشگیری از ابتلا به بیماری­‌های قلبی و درمان آن‌ها ارائه کرده است. بخش عمده‏‌ای از راهکارهای ارائه شده بر مبنای استفاده از سنگ‌های معدنی می­باشد که در این مقاله به آن پرداخته خواهد شد.
مواد و روش­ها: در این مقاله، نقش سنگ‌های معدنی توصیه شده در طب سنتی ایران به منظور پیشگیری و درمان بیماری‌های قلبی، بحث و بررسی می‌شود. برای این منظور، جستجوی دقیق و نظام­‌مند در مراجع طب سنتی نظیر قانون (ابن­‌سینا)، اکسیر اعظم (اعظم خان چشتی)، معالجات عقیلی (عقیلی شیرازی)، مخزن الادویه (عقیلی شیرازی) و همچنین، بانک‌‏های اطلاعاتی PubMed, Google Scholar, Scopus, SID Iran medex, Magiran, بدون محدودیت زمانی و نرم‌‏افزار جامع نور با استفاده از کلمات کلیدی «امراض قلب»، «مفرحات قلبی»، «مقویات قلبی»، «داروهای معدنی»، «Cardiovascular disease»، «Heart disease»، «Prevention»، «Risk factor» و «Non-medicine» صورت گرفت. مطالب مربوط مطابق معیارهای مطالعه، استخراج شده و تجزیه و تحلیل جامع انجام شد.
یافته­ها: قلب به­عنوان یکی از اعضای رئیسه، در طب سنتی ایران بسیار مورد توجه قرار­دارد. جهت حفظ و ارتقاء سلامت این عضو، همواره افراد به حفظ آرامش و استفاده از مقویات قلب به‌ویژه بر پایۀ سنگ‌‏های معدنی سوق داده می­‌شوند. در این خصوص، یاقوت، طلا، نقره، فیروزه و زمرد نقش بسیار مهمی در ارتقاء سلامت قلب، پیشگیری و درمان بیماری­‌های قلبی داشتند.
بحث و نتیجه­‌گیری: مطابق منابع طب سنتی ایران، استفاده از سنگ‌‏های معدنی نظیر طلا، نقره، مروارید، کهربا، بسد (مرجان)، حجر ارمنی، عنبر، یاقوت، لاجورد، فیروزه، عقیق، یشم، لعل بدخشی، زمرد و حدید به صورت مفرد یا مرکب از طرق مختلف شامل خوردن، تعلیق (آویختن)، نگه‌داشتن در دهان و نگاه کردن به آن‏‌ها تأثیر درخور توجهی در ارتقاء سلامت قلب داشته و سبب پیشگیری و درمان بیماری­‌های قلبی می‌‏شوند.
واژه‌های کلیدی: بیماری‌های قلبی، پیشگیری، درمان، طب سنتی ایران، سنگ‌های معدنی
متن کامل [PDF 164 kb]   (3535 دریافت)    
نوع مطالعه: اصيل پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1397/6/20 | پذیرش: 1397/10/30


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 9، شماره 4 - ( زمستان 1397 ) برگشت به فهرست نسخه ها