AU - Nojavan, F. AU - Vakilinia, S.R. TI - Olive in the point of Traditional Iranian MedicineBased on the book of al- Shamel al- Tebbiyeh of hakim GHarshi PT - JOURNAL ARTICLE TA - jiitm JN - jiitm VO - 8 VI - 2 IP - 2 4099 - http://jiitm.ir/article-1-860-fa.html 4100 - http://jiitm.ir/article-1-860-fa.pdf SO - jiitm 2 AB  - سابقه و هدف: برای اهمیت زیتون همین کافی است که قرآن کریم در هفت آیه به آن اشاره کرده است. زیتون گیاهی است متعلق به تیره اولئاسه که میوه، برگ، شاخه، صمغ و روغن آن دارای مصارف غذایی و درمانی می‌باشد. همچنین دارای جرم روغنی است که موجب همیشه سبز بودن و عدم ریزش برگ‌های آن می‌باشد. رژیم غذایی دارای زیتون یا روغن آن (رژیم مدیترانه‌ای) به‌عنوان یک منبع اسید چرب غیر اشباع می‌تواند در کاهش ریسک بیماری‌های قلبی –عروقی، فشارخون، دیابت و چاقی موثر باشد. با توجه به اهمیت زیتون این تحقیق در نگرشی دیگر از دید طب سنتی با محوریت الشامل الطبیه حکیم قرشی انجام گرفت. مواد و روش‌ها: در این مقاله روش معرفی گیاهان دارویی کتاب الشامل به‌عنوان الگوی کار قرار داده شده، و در کنار آن از دیگر کتب مرجع طب سنتی مانند مخزن الادویه، تحفه المومنین، ومقالات طبی جدید استفاده شده است. نتیجه‌گیری: در برگ و شاخه‌های زیتون عفوصتی ظاهر است که دلیل قوه قابضه اکثر اجزای این درخت می‌باشد. زیتون خام و رسیده از نظر نوع و میزان مواد تشکیل دهنده تفاوت اساسی دارند که همین موضوع موجب اختلاف مشهود در طبیعت و خواص آنها می‌شود. زیتون خام، طبیعت سرد و خشک و زیتون رسیده طبیعت گرم و خشک دارد. خوردن زیتون پرورده (در نمک یا سرکه) به همراه غذا، مقوی معده بوده و به هضم غذا کمک می‌کند، و از عصاره برگ آن در درمان بیماری‌های دهان و دندان استفاده می‌شود. در صورت داشتن شناخت علمی از طبیعت و خواص قسمت‌های مختلف گیاه زیتون می‌توان بهترین استفاده غذایی و دارویی را از این گیاه نمود، و از عوارض ناشی از مصرف نسنجیده و بی‌مورد آن پیشگیری کرد. CP - IRAN IN - LG - eng PB - jiitm PG - 275 PT - Origianal Research YR - 2017