:: دوره 2، شماره 1 - ( بهار 1390 ) ::
جلد 2 شماره 1 صفحات 60-53 برگشت به فهرست نسخه ها
چرایی توجه ویژه به تحذیر مصرف پودر دانه ی کامل اسفرزه در طب سنتی ایرانی
مهناز جعفر پور ، علیرضا قنادی ، هاجر قائمی ، مریم مصفا جهرمی*
چکیده:   (18049 مشاهده)
اسفرزه نامی است که به دو گونه از جنس Plantago متعلق به خانواده بارهنگ اطلاق می‌گردد. در کتب طب سنتی ایرانی، اسفرزه با نام بزرقطونا نام برده شده و اثرات درمانی متعددی برای آن عنوان گردیده است که از آن جمله رفع خشونت سینه و حلق و زبان، تپش قلب گرم، رفع یبوست امعا حادث از صفرا، دل پیچه، زخم های معده و روده، وجع المفاصل، اورام صلب و آماس‌های گرم، موخوره، رفع لاغری ناشی از گرمی و درمان سردرد مشارکتی با معده قابل ذکر هستند. اسفرزه در پزشکی مدرن صرفا جهت درمان یبوست، اسهال، سندرم رودهی تحریک پذیر و سرطان کولون و اخیرا دیابت و افزایش کلسترول خون معرفی شده است. عوارض جانبی ذکر شده برای مصرف خوراکی پودر دانه‌ی کامل این گیاه در طب سنتی شامل غم و کرب شدید، تنگی نفس، ناتوانی در تنفس و گاه مرگ ذکر شده است که با علایمی از شوک آنافیلاکسی مطرح شده در طب جدید قابل تطبیق می باشد. با این تفاسیر زمینه‌ی مساعدی برای تحقیق پیرامون سایر آثار درمانی مطرح شده برای اسفرزه در متون طب سنتی و اثبات یا رد آن‌ها بر اساس یافته‌های جدید وجود دارد و مکانیسم‌های مطرح شده درباره عوارض جانبی آن در این منابع نیز قابل تأمل و بررسی می‌باشد.
 
واژه‌های کلیدی: اسفرزه، بزرقطونا، عوارض جانبی، شوک آنافیلاکسی
متن کامل [PDF 349 kb]   (2957 دریافت)    
نوع مطالعه: مروري | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1389/6/26 | پذیرش: 1389/11/14


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 2، شماره 1 - ( بهار 1390 ) برگشت به فهرست نسخه ها