:: دوره 8، شماره 1 - ( بهار 1396 ) ::
جلد 8 شماره 1 صفحات 65-51 برگشت به فهرست نسخه ها
سرآغازِ تخصّصیِ طبِّ کودکان در ایرانِ قاجار با نگاهی به کتاب «اِحیاءُ الأطفالِ مظفّری»
کاظم خدادوست ، مجید خلیلی* ، غلامرضا باطنی ، شیوا اسماعیلی پراپری
چکیده:   (5992 مشاهده)
سابقه و هدف: طب بر اساس داستان‌های کهن ایرانی به پادشاهان اساطیری نسبت داده شد و بعد از ورود و نفوذ طب یونانی و اختلاط با طب سنتی ایرانی و متقاعب آن با ورود اسلام تالیف کتاب‌های طبی آغاز گردید و بعد یک دوران ثبات و استقرار طب ایرانی مطرح بود تا عصر قاجار که اوضاع نابسامان بهداشتی و شیوع بیماری‌های عفونی و پر تلافات طب جدید با تاسیس دارالفنون مطرح گردید و حوزه‌های طبی گسترش یافت و یکی از مشهورترین پزشکان در عصر ناصری و مظفری با تالیف کتاب "احیاء الطفال مظفری" بوسیله میرزا علی همدانی سهم شایسته‌ای در پیشرفت طب کودکان داشت که در این مقاله به معرفی آن اهتمام گردید.
مواد و روش‌ها: تحقیق به روش مطالعه کتابخانه‌ای انجام گرفت. کتاب میرزا علی‌بن‌زین‌العابدین که در سال ۱۳۱۴ تدوین گردید و نیز کتاب‌ها و مقالات دوران قاجار مورد مطالعه قرار گرفت.
نتیجه‌گیری: به‌نظر می‌رسد که تالیف کتاب حاصل آموزش‌های دکتر میرزا علی همدانی در دارالفنون و خارج از کشور بوده و بعلاوه مسائل پزشکی دوران قاجار و به‌ویژه مسائل و معضلات پزشکی در اطفال و اقدامات برای کاهش ضایعات و تلفات کودکان داشته باشد.
واژه‌های کلیدی: طبّ کودکان، دوره قاجار، میرزا علی همدانی رئیس الأطبّاء، اِحیاء الأطفال مظفّری، تاریخ پزشکی.
متن کامل [PDF 273 kb]   (2662 دریافت)    
نوع مطالعه: مروري | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1394/11/1 | پذیرش: 1395/10/1


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 8، شماره 1 - ( بهار 1396 ) برگشت به فهرست نسخه ها