:: دوره 8، شماره 1 - ( بهار 1396 ) ::
جلد 8 شماره 1 صفحات 45-35 برگشت به فهرست نسخه ها
مروری برخواص انار از دیدگاه طب سنتی ایران و پزشکی مدرن
فاطمه نوجوان ، عطیه السادات دانش*
چکیده:   (8343 مشاهده)
سابقه و هدف: در طب سنتی ایران به تفصیل خواص و مضراتی برای گیاهان بیان شده است. انار از جمله گیاهانی است که در طب ایرانی به آن توجه بسیار شده است و در درمان و یشگیری و کنترل بسیاری از بیماری‌ها تجویز می‌شده است. این مقاله به بررسی خواص قسمت‌های مختلف انار بر روی تک تک اعضاء بدن از منظر طب سنتی و مقایسه آن با یافته‌های طب امروز می‌پردازد.
مواد و روش‌ها: در این مقاله که مطالعه‌ای مروری پژوهشی است با بررسی کتب مرجع طب سنتی از جمله قانون ابن سینا،مخزن الادویه عقیلی خراسانی، تحفه المومنین، الشامل ابن نفیس، خلاصه الحکمه عقیلی خراسانی خواص انار جمع آوری شده و با مراجعه به مقالات علمی از طریق پایگاه‌های اطلاعاتی PubMed ,Google Scholar  یافته‌های علمی جدید استخراج شده و به بحث و بررسی در مورد خواص این میوه گران‌بها پرداخته است.
یافته‌ها: انار در طب ایرانی گیاهی است که اجزاء مختلف آن از گل و میوه و ساقه و برگ و ریشه دارای یک خاصیت بارز می‌باشند این خاصیت که در تمام انواع انار از ترش و شیرین و ملس وجود دارد خاصیت قبض است بر اساس طب ایرانی هر ماده ای که قبض داشته باشد باعث تقویت می‌شود و در هر عضو که وارد شود علاوه بر تقویت عملکرد آن عضو مانع ورود سموم به آن می‌شود. بنابراین انار در تقویت معده، کبد، ممانعت از خونریزی، بهبود زخم، ممانعت از ایجاد سردردهای مشارک با، بهبود بیماری‌های گوش و حلق و بینی، برطرف کردن ترشحات پشت حلق، اثرات ضد آلرژی و ضد میکروبی و ضد بیماری‌های قلبی عروقی، ضد سرطانی و ضد التهابی، کنترل دیابت، درمان برخی مشکلات پوستی موثر می‌باشد.
نتیجه‌گیری: با توجه به تجربیات چند صد ساله قدیم و دستاوردهای دانش امروز گیاه انار می‌تواند در درمان بسیاری از بیماری‌ها به تنهایی یا به صورت مکمل به کار گرفته شود . بررسی تجربی آن‌ها توصیه می‌شود.
واژه‌های کلیدی: انار، طب سنتی ایران، طب امروز، خاصیت قبض
متن کامل [PDF 164 kb]   (6695 دریافت)    
نوع مطالعه: مروري | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1395/2/1 | پذیرش: 1395/11/1


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 8، شماره 1 - ( بهار 1396 ) برگشت به فهرست نسخه ها