:: دوره 7، شماره 2 - ( تابستان 1395 ) ::
جلد 7 شماره 2 صفحات 200-191 برگشت به فهرست نسخه ها
مروری بر تئوری های مطرح شده در مورد مکانیسم اثردرمانی حجامت
محمد رضا حیدری* ، فاطمه تقوا
چکیده:   (6494 مشاهده)

سابقه و هدف: حجامت یکی از روش‌های درمانی مرسوم در طب سنتی بسیاری از کشورهای دنیاست که به منظور بازگردان تعادل به بدن بیماران بکار می رفته است.امروزه استفاده از این روش درمانی بطور قابل توجهی رو به افزایش است اما تلاش قابل توجهی برای بیان علت تاثیر این روش درمانی و مکانیسم های عمل آن، صورت نپذیرفته است.این مقاله به منظور بررسی تئوری‌هایی که در مورد مکانیسم ایجاد اثرات درمانی حجامت در دنیا مطرح شده طراحی گردیده است.

مواد و روش‌ها: در این مقاله مروری از دو سامانه ""  Google scholarو "PubMed" استفاده و کلمات کلیدی "حجامت (Al-hijamah/Cupping)" ،"مکانیسم اثر (Mechanism of action)" ،"تئوری (Theory)" و فرضیه (Hypothesis) بصورت منفرد وترکیبیوبهزبانفارسیوانگلیسیاز سال ۱۹۹۸ تا ۲۰۱۵جستجوگردید.

یافته‌ها: از بین مکانیسم های و نظریات مطرح شده، پنج تئوری به نام های تئوری طب یونانی، تئوری انرژی طب چینی، تئوری درد، تئوری اتوهمولیز (Auto hemolysis) وهموستاز(Hemostasis) و تتوری طیبه(Taibah) که شواهد علمی بیشتری در تایید آن‌ها وجو داشت انتخاب و ضمن ارائه توضیحات کامل، دلایل مطرح شده در رد یا تایید آن‌ها بیان گردید.

نتیجه گیری: بررسی شواهد علمی مطرح شده از سوی ارائه دهندگان تئوری‌ها نشان داد که تئوری طیبه بر اساس شواهد و مستندات علمی قوی‌تری پایه گذاری شده است و شاید در آیند پس از بررسی‌های بیشتر بتوان از آن به عنوان مکانیسم اصلی تاثیر درمانی حجامت استفاده نمود.

واژه‌های کلیدی: حجامت، تئوری، مکانیسم اثر، فرضیات
متن کامل [PDF 4533 kb]   (2477 دریافت)    
نوع مطالعه: مروري | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1394/4/14 | پذیرش: 1395/3/16


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 7، شماره 2 - ( تابستان 1395 ) برگشت به فهرست نسخه ها