[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
:: دوره 5، شماره 4 - ( زمستان 1393 ) ::
جلد 5 شماره 4 صفحات 329-324 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی نوع و شیوع عوارض در بیماران مصرف کننده licorice (شیرین بیان) مراجعه کننده به بخش گوش و حلق و بینی بیمارستان شهید صدوقی یزد در سالهای 91 و 92
زهرا سرافراز* ، علی موسوی ، محمد حسین آذرآیین
چکیده:   (7989 مشاهده)

سابقه و هدف: Licorice (شیرین بیان) گیاهی داروئی به دست آمده از گیاه Glycrrhizaglabra می باشد. شیرین بیان جزء یکی از قدیمی‌ترین گیاهان داروئی با تاریخچه مصرف طولانی است. این گیاه داروئی برای بسیاری از بیماری‌ها از جمله زخم ها، بیماری‌های عفونی، کبدی و کلیوی به کار رفته است. اخیراً تصور سنتی بی ضرر بودن شیرین بیان زیر سؤال رفته است و مطالعات بسیاری به بررسی عوارض جانبی مصرف این ماده (اختلالات قلبی- عروقی، نورولوژیک و اختلالات الکترولیتی) پرداخته‌اند. ایران جزء یکی از کشورهای بومی تولید و صادر کننده شیرین بیان می‌باشد. بنابراین به دلیل فراوانی و دسترسی آسان و اطلاعات اندک احتمال سوء مصرف و پیدایش عوارض وجود دارد. هدف این مطالعه بررسی نوع و شیوع عوارض در بیماران مصرف کننده licorice (شیرین بیان) در بیماران مراجعه کننده به بخش گوش و حلق و بینی بیمارستان شهید صدوقی یزد در سال‌های ۹۱ و ۹۲ بود.
مواد و روش‌ها: این مطالعه به صورت توصیفی- تحلیلی در بیمارانی که در سال‌های ۹۱ و ۹۲ به دلایل طبی- جراحی در بخش گوش و حلق و بینی بیمارستان شهید صدوقی یزد بستری شدند و مصرف شیرین بیان داشتند صورت گرفت و اطلاعات با تست آماری کای اسکوار و نرم افزار SPSS نسخه ۱۸ مورد آنالیز قرار گرفت.
یافته‌ها: از ۴۳ بیمار مصرف کننده شیرین بیان ۲۴ بیمار مرد و ۱۹ بیمار زن بودند. گسترۀ سنی بیماران ۶۰-۴۵ سال با متوسط ۵۲.۵ بود. شایع‌ترین عوارض هیپرتنشن (%۷۳)، را بدومیولیز (%۹۲.۷)، ادم ژنرالیزه (%۲۳.۲) و هیپوکالمی (%۱۶.۲) بودند. میزان بروز عوارض با طول مدت مصرف رابطه مستقیم داشت.  
بحث و نتیجه گیری:ایران کشوری تولید کننده و صادر کننده شیرین بیان می‌باشد. لذا دسترسی آسان و ارزانی محصول و آگاهی کم جامعه سبب سوء مصرف این گیاه داروئی و پیدایش عوارض می‌شود. اطلاع رسانی دقیق و نظارت بر تولید و خرید و فروش و مصرف سبب کاهش مصرف خودسرانه و عوارض جبران ناپذیر آن می‌شود.

واژه‌های کلیدی: شیرین بیان، عوارض، گوش و حلق و بینی
متن کامل [PDF 159 kb]   (2527 دریافت)    
نوع مطالعه: اصيل پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1393/11/21 | پذیرش: 1393/11/21
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Sarafraz Z, Mosavi S A, Azaraein M H. Prevalence and Type of side effects in patients with Licorice abuse in ENT ward of shahid sadoughi hospital in 2012- 2013. jiitm 2015; 5 (4) :324-329
URL: http://jiitm.ir/article-1-444-fa.html

سرافراز زهرا، موسوی علی، آذرآیین محمد حسین. بررسی نوع و شیوع عوارض در بیماران مصرف کننده licorice (شیرین بیان) مراجعه کننده به بخش گوش و حلق و بینی بیمارستان شهید صدوقی یزد در سالهای 91 و 92. مجله طب سنتي اسلام وايران. 1393; 5 (4) :324-329

URL: http://jiitm.ir/article-1-444-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 5، شماره 4 - ( زمستان 1393 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله طب سنتی اسلام و ایران Journal of Islamic and Iranian Traditional Medicine

Creative Commons License
This Journal is licensed under a Attribution-NonCommercial 4.0 International License

Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 37 queries by YEKTAWEB 4645