:: دوره 4، شماره 4 - ( زمستان 1392 ) ::
جلد 4 شماره 4 صفحات 343-358 برگشت به فهرست نسخه ها
تغذیه دردوران بارداری:از طب سنتی ایران تا پزشکی رایج
منیره دهستانی اردکانی* ، فاطمه جمالی، مهدیه مومنی، آزاده رضایت، مریم یاوری
چکیده:   (9355 مشاهده)

مقدمه: تغذیه مطلوب یکی از مهمترین فاکتورها در یک بارداری سالم محسوب می‌شود که با سلامت مادران، میزان بروز شکایات مربوط به دوران بارداری، رشد و نمو جنین و خطرات حین زایمان ارتباط مستقیم دارد. طی دهه‌های اخیر استفاده از طب جایگزین و مکمل افزایش قابل توجهی داشته است. در این بین استفاده از گیاهان دارویی به دلیل مشکلات و عوارض مصرف داروهای شیمیایی در حال افزایش است. مصرف خودسرانه و عدم توجه به عوارض این گیاهان دارویی، سلامت مادر و جنین را به خطر خواهد انداخت. روش ها: با بررسی منابع در دسترس طب سنتی در مورد اصول تغذیه‌ای مربوط به دوران بارداری و نیز بررسی منابع طب رایج در این خصوص مقاله حاضر تدوین گردید. نتایج: در منابع طب رایج اصول تغذیه در دوران بارداری بر مبنای میزان کیلوکالری، ماکرونوترینت‌ها و میکرونوترینت‌های دریافتی نگاشته شده است وعوارض عدم دریافت کافی هر کدام از این موارد به تفصیل بیان شده است؛ اما در مورد مکمل‌های گیاهی به طور خیلی مختصر بحث شده است که بیانگر محدود بودن تحقیقات در این زمینه است. در منابع طب سنتی در فصلی با عنوان "تدبیر حبالی" به تفصیل به وضعیت تغذیه‌ای و بایدها و نبایدهای آن در دوران بارداری پرداخته شده است. به طور خلاصه باید گفت زنان در دوران بارداری باید از گروه‌های غذایی با ویژگی‌های صالح الکیموس، لطیف و معتدل استفاده کنند و از گیاهان با خاصیت قاعده آوری یا گیاهان تراتوژن پرهیز نمایند. بحث: با و جود اهمیت و منافع استفاده از گیاهان دارویی در بارداری، استفاده غیر علمی از این گیاهان میتواند بسیار پرعارضه و خطرساز باشد بنابراین آگاهی رسانی به زنان باردار در خصوص عوارض گیاهان دارویی در بارداری برای ارتقای سلامت مادران و نوزادان و سلامت عمومی جامعه ضروری است.

واژه‌های کلیدی: تغذیه، بارداری، طب رایج، طب سنتی
متن کامل [PDF 258 kb]   (3117 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: ۱۳۹۲/۱۱/۱۱ | پذیرش: ۱۳۹۲/۱۱/۱۱ | انتشار: ۱۳۹۲/۱۱/۱۱


XML   English Abstract   Print



دوره 4، شماره 4 - ( زمستان 1392 ) برگشت به فهرست نسخه ها