:: دوره 3، شماره 4 - ( زمستان 1391 ) ::
جلد 3 شماره 4 صفحات 388-283 برگشت به فهرست نسخه ها
تبیین عوامل اختلال هضم غذا از دیدگاه طب سنتی ایرانی
حسین مرادی* ، محمد باقر مینایی ، علی اکبر میرصالحیان ، علیرضا نیکبخت نصرآبادی ، اسماعیل ناظم
چکیده:   (26001 مشاهده)

هضم غذا، نقش اساسی در تغذیه صحیح و بهداشت ان دارد و شیوع بالای اختلالت هاضمه مشکلات متعدّدی را برای جوامع انسانی باعث می‌شود. طب ایرانی که یکی از مکاتب طبی کل نگر است با پشتوانه تجربیات هزارساله، دیدگاه‌های ویژه‌ای را در این مورد دارد و به طور مبسوط هم به نقش تغذیه در سلامتی و هم به عوامل مؤثر در اختلال هضم پرداخته است.هدف ازاین مطالعه یک بررسی و تحقیق کیفی است که جامعه مورد مطالعه، حدود بیست کتاب مهم در طب ایرانی می‌باشد. محیط مطالعه در تحقیق‌های کیفی اصولاً با مطالعات کمی متفاوت است .در این بررسی محیط جمع آوری داده‌ها عبارت است از کتابخانه‌های مجهز به کتاب‌های مرجع خطی و چاپی طب سنتی که مجهز به رایانه نیز باشند. و با تجزیه و تحلیل اطلاعات حاصله مشخص شد که مهم‌ترین عوامل مؤثر در اختلالات هاضمه به شرح زیر است: حرکات سخت،مصرف همزمان چند نوع غذا، تغذیه در هنگام سیری و در شرایط روحی نامناسب، در نظر نگرفتن قوّت هاضمه و عادت افراد، مصرف مواد غذایی در حد فراتر از گنجایش معده و نوشیدن آب زیاد، یافته‌های این مطالعه به درک عمیق‌تری از شناخت اختلالات هضم کمک می‌نماید و می‌تواند در جهت پیشگیری و سلامت و مراقبت‌های بهداشتی در زمینه بهداشت تغذیه مؤثر باشد.

واژه‌های کلیدی: اختلال هضم ـ طب ایرانی ـ تغذیه ـ پژوهش کیفی.
متن کامل [PDF 310 kb]   (6200 دریافت)    
نوع مطالعه: اصيل پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1391/6/2 | پذیرش: 1391/9/25


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 3، شماره 4 - ( زمستان 1391 ) برگشت به فهرست نسخه ها