:: دوره 3، شماره 3 - ( `پاييز 1391 ) ::
جلد 3 شماره 3 صفحات 332-319 برگشت به فهرست نسخه ها
گیاه درمانی در شعر فارسی
منصوره معینی ، اکبر کلاهدوزان*
چکیده:   (18082 مشاهده)

انسان همواره برای بهبود زندگی خویش نگاهی دقیق به طبیعت و خواص آن داشته و همین نگاه، نقطه آغاز دانش و معرفت بشری گشته است. در این میان شناخت جنبه‌های دارویی گیاهان، تاریخی دیرینه دارد که بررسی آن سبب بهره مندی از میراث تجربه و تفکر گذشتگان خواهد بود.
بازتاب گیاه درمانی در ادبیات و فرهنگ مکتوب ملل مختلف، بیانگر همین تجارب ارزشمند است و این موضوع در شعر فارسی که گسترده‌ترین آینه فرهنگی ایران زمین است، جلوه‌ای چشمگیر دارد. شاعران ایرانی علاوه بر اشاره به نام گیاهان دارویی انواع کاربردهای درمانی آن‌ها نیز سخن گفته و آن را دست‌مایه بیان پند و اندرز و مرثیه و تغزل و عرفان ساخته‌اند.
بررسی این جلوه‌های درخشان در شعر فارسی، قدمت و اهمیت گیاه درمانی و میزان رواج آن را در بین ایرانیان آشکار می‌سازد و انواع کاربردهای درمانی گیاهان را بیان می‌کند. این امر نشان می‌دهد که شاعران چگونه پاره‌ای از دانش رایج زمان خود را به هنر شعر پیوند زده‌اند. با مطالعه این آثار می‌توان به باورهای کهن گیاه درمانی و تطبیق آن با خواص دارویی امروزی دست یافت.

واژه‌های کلیدی: گیاهان دارویی، صبر، افسنتین، عودالصلیب، شعر فارسی
متن کامل [PDF 398 kb]   (17284 دریافت)    
نوع مطالعه: مروري | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1391/3/2 | پذیرش: 1391/6/14


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 3، شماره 3 - ( `پاييز 1391 ) برگشت به فهرست نسخه ها