میوهها یکی از قدیمیترین غذاهای انسان با فعالیتهای بیولوژیکی میباشند. بر اساس کتاب آسمانیِ قرآن، میوههایی مانند انگور، خرما، انجیر، زیتون و انار هدایای آسمانی هستند که از طرف خداوند به انسانها اهدا شده است. قرآن مجید در سورههای مختلف به توصیف اهمیّت گیاهان جهت درمان بیماریهای مختلف میپردازد. این مطالعه برای تلفیق استفاده علمی و دینی گیاهان بومی و بوجود آوردن آگاهی در خصوص انواع میوهجات ذکر شده در قرآن و احادیث طراحی شده است. در این مطالعه خواص ضد اکسیدانی پنج نوع میوه ذکر شده در قرآن مجید تعیین گردید.
میوهها بر اساس نامهای علمی، انگلیسی، محلی و نام خانواده دستهبندی شدهاند. برای تعیین خواص ضد اکسیدانی میوههای انگور، خرما، انجیر، زیتون و انار از آزمونهای دی فنیل پیکریل هیدرازیل، فعالیت آنتی اکسیدانی معادل ترولکس و فعالیت آنتیاکسیدانی آهن احیا استفاده شد. فنل تام با روش فولین- سیوکالتو اندازهگیری شد.
محتوای فنلی نمونهها با روش فولین- سیوکالتو در محدوده بین ۳۶ - ۱۴۹ میلیگرم اسید گالیک در صد گرم عصاره بود. بیشترین و کمترین مقدار فعالیت ضد اکسیدانی با آزمون دی فنیل پیکریل هیدرازیل بین ۰.۳- ۳.۸۳ میلیگرم در میلیلیتر عصاره بود. محدوده مقدار فعالیت ضداکسیدانی بهروش آهن احیا بین ۰.۷۳ - ۱۰.۵۸ میلیمول آهن(II) در صد میلیگرم عصاره بود. بیشترین فعالیت ضد اکسیدانی معادل ترولکس ۱۲.۴ میکرومول و کمترین میزان ۰.۹۱ میکرومول ترولکس در گرم عصاره بود. میزان فعالیت ضد اکسیدانی نمونهها به ترتیب در انار > زیتون > انگور > خرما > انجیر گزارش شد. گیاهان دارویی به خاطر پذیرش عامه، کمترین میزان آسیب و حداقل عوارض جانبی بر روی مصرف کننده به طور وسیعی مورد استفاده قرار میگیرند.