:: دوره 11، شماره 1 - ( بهار 1399 ) ::
جلد 11 شماره 1 صفحات 120-113 برگشت به فهرست نسخه ها
شونیز
سمانه سلیمانی ، هما حاجی‌مهدی‌پور ، میثم شیرزاد ، سمیه اسماعیلی ، مریم حمزه‌لو مقدم ، غلامرضا امین ، روجا رحیمی*
چکیده:   (4839 مشاهده)
سابقه و هدف: شونیز با نام‌های سیاهدانه، حبه‌السودا و کلونجی، یکی از باستانی‌ترین گیاهان شناخته شده است، با طبیعت گرم و خشک در درجۀ سوم، در درمان بیماری‌های مختلفی مورد استفاده بوده است. سیا‌هدانه گیاهی علفی و یک‌ساله است که زمان گل‌دادن آن، اواخر اردیبهشت تا تیرماه است. دانه‌های این گیاه سیاه‌رنگ، سه‌گوش و معطر است و در صورتی که له شوند بوی تندی از آن‌ها ساطع می‌شود. با توجه به کاربردهای فراوان گیاه، هدف از این مطالعه، بررسی ماهیت شونیز در منابع طب سنتی و تطبیق آن با خصوصیات گیاه‌شناسی سیاهدانه و تبیین نام علمی دقیق، همچنین کاربردهای سنتی و فارماکولوژیکی آن بود.
مواد و روش‌ها: ماهیت و افعال و خواص سیاهدانه از منابع طب سنتی ایران و مطالعات جدید استخراج و مقایسه شد.
یافته‌ها: در مقایسۀ ماهیت شونیز و سیاهدانه نکات مشابهی در شکل برگ‌ها، گل، میوه و دانه یافت شد. در منابع طب سنتی ایران، شرح کاربرد آن در درمان طیف وسیعی از بیماری‌های دستگاه گوارش، مجاری ادراری و بیماری‌های تنفسی و پوستی ذکر شده است. امروزه سیاهدانه به‌عنوان یکی از گیاهان با اهمیت در جهان بوده و مطالعات گسترده‌ای روی اثربخشی این گیاه و مواد مؤثره آن (به‌ویژه تیموکینون) بر بیماری‌های گوناگون انجام شده است که می‌توان به اثرات ضددرد و ضد‌التهاب، پایین‌آورندگی قند خون، کاهش کلسترول، ضدتومور و اثرات مثبت بر عملکرد دستگاه تنفسی اشاره کرد.
نتیجه‌گیری: بررسی‌های انجام‌شده در متون طب سنتی و گیاه‌شناسی نوین نشان می‌دهد که شونیز معادل گونه Nigella sativa .L است و در منابع طب سنتی و رایج، استفاده از گیاه در درمان بیماری‌های دستگاه تنفسی و گوارشی پیشنهاد شده است.
واژه‌های کلیدی: شونیز، سیاهدانه، طب سنتی ایران، Nigella sativa .L
متن کامل [PDF 135 kb]   (1482 دریافت)    
نوع مطالعه: مروري | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1399/4/25 | پذیرش: 1399/6/4


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 11، شماره 1 - ( بهار 1399 ) برگشت به فهرست نسخه ها