:: دوره 11، شماره 1 - ( بهار 1399 ) ::
جلد 11 شماره 1 صفحات 22-11 برگشت به فهرست نسخه ها
مدیریت بیماری COVID-19 از دیدگاه طب سنتی ایرانی
مریم منفرد ، مهدیه افتخاری ، عایشه عنایتی ، مریم ثابتی ، محمدحسن امینی*
چکیده:   (6151 مشاهده)
سابقه و هدف: COVID-19 یک بیماری ویروسی از خانوادۀ کروناویروس‌ها است. این ویروس در ابتدا به سیستم تنفسی حمله می‌کند و سپس به اعضای مهمی چون قلب، کبد، مغز، کلیه، خون و سیستم ایمنی آسیب می‌زند. این مطالعه با هدف توصیف و تبیین این بیماری و تدابیر درمانی آن از دیدگاه طب سنتی ایران انجام شد.
مواد و روش ‏ها: در این مطالعۀ مروری، مقالات موجود در مورد پاتوفیزیولوژی ثابت‌شده در مورد این بیماری با استفاده از پایگاه‏ های اطلاعاتی معتبر با کلیدواژه ‏های انگلیسی SARS-COV-2 و COVID-19 جست‏وجو و از آن میان مقالاتی که اشاره به تظاهرات بالینی و پاتوفیزیولوژی بیماری داشته ‏اند استفاده شدند. همچنین متون طب سنتی ایران از قبیل قانون ابن‏ سینا، ذخیرۀ خوارزمشاهی پیرامون علل و علائم و درمان این بیماری استخراج و با منابع طبی جدید تطبیق داده شدند.
یافته ‏ها: ویروس کرونا در ابتدا با ورود به سلول‌های مجاری تنفسی فوقانی و سپس تحتانی ریه، ایجاد سوءمزاج گرم و خشک می‌کند که این سوءمزاج آغازگر اتفاقات متعددی در اعضای مختلف بدن به‏‌خصوص قلب و مغز و کبد می‌شود که اکثراً از پیامدهای آن است و کمتر به علت تکثیر و حضور ویروس در این اعضا است. مقابله با بیماری کرونا از دیدگاه طب سنتی در پنج سطح قابل‌بررسی و انجام است که شامل یک سطح پیشگیری و چهار سطح درمان است.
نتیجه‌گیری: ابتدا تعریف این بیماری و سپس راهکارهای پیشگیرانه و درمانی براساس طب سنتی ایرانی استخراج و به‌ صورت دسته‌بندی‌شده و کاربردی ارائه شد. سپس شواهدی از پژوهش‌های جدید در تأیید فیزیوپاتولوژی عنوان‌شده آورده شد. در آخر، برای گیاهان پیشنهادی در این مقاله در موارد اثرات ضدویروسی، آنتی‌اکسیدان و ترمیم‌کنندگی و سایر اثرات بیولوژیک مرتبط با این بیماری مستندات علمی ارائه شد.
واژه‌های کلیدی: طب سنتی، طب ایرانی، سیستم تنفسی، کووید 19
متن کامل [PDF 166 kb]   (9017 دریافت)    
نوع مطالعه: اصيل پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1399/2/16 | پذیرش: 1399/4/31


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 11، شماره 1 - ( بهار 1399 ) برگشت به فهرست نسخه ها